Horeca Liedekerke: "Nu geen zomerbars"

Een tiental horeca-uitbaters heeft zich verenigd onder de naam Horeca Liedekerke om meer steun te verkrijgen van het gemeentebestuur. Ze willen een duidelijk horecacharter en slaan de handen in elkaar om ook gezamenlijk zaken te kunnen organiseren en te verdedigen bij het bestuur. Dat de gemeente zomerbar 'Op 't Hof' toelaat kunnen ze niet vatten. “Uitgerekend dit jaar is dat oneerlijke concurrentie”, luidt het. “Plaats voor een zestigtal mensen en goedkope pintjes, daar kunnen wij niet tegenop." 

Horeca Liedekerke ziet dit jaar liefst geen zomerbar in de gemeente. "We hebben het al moeilijk genoeg tijdens deze coronatijd met geen inkomsten terwijl we al jarenlang bijdragen, vaste kosten en personeel betalen." Dat zegt woordvoerder Georgi Vandroogenbroeck. “Wij willen een charter, zoals dat bijvoorbeeld in Aalst, Lebbeke, Kortrijk en Lier het geval is. Eén waarbij ook de horeca inspraak heeft. Als het daar kan, waarom dan hier niet? Veel zaken kunnen hooguit tien of twaalf mensen een plaats geven wat niet winstgevend is, terwijl de zomerbar meer dan zestig plaatsen heeft en promoacties houdt. En als er geen sluitingsuur is komen klanten van daar dronken bij ons binnen, iets waar we ook niet al te veel meer aan hebben dan.  

We hebben niets tegen tijdelijke zomerbars, iedereen moet zijn boterham verdienen, maar nu even niet

Georgi Vandroogenbroeck, Horeca Liedekerke

Joris Poppe (Open Vld), schepen van Lokale Economie begrijpt volkomen dat de horeca misnoegd is na een gigantisch moeilijk jaar. "Maar we zijn met het bestuur van oordeel dat iedereen zijn plekje onder de zon verdient. Daarbij proberen we de kerk wel in het midden te houden en proberen de vaste horeca en een zomerbar complementair te laten plaatsvinden. We geven toe dat Horecaoverleg in Liedekerke ontbrak, dat gaan we veranderen." 

Steven Van Bont van zomerbar 'Op 't Hof' is verontwaardigd. “Eén keer hebben we een promoweekend georganiseerd met pintjes aan één euro en daar worden we nog altijd op gepakt”, zegt hij. "Voorts doen we ook toegevingen voor de lokale horeca. We zetten maar zestig personen terwijl er coronveilig plek is voor 150 gasten."  

Meest gelezen