Belga

Dubbel zoveel woningbranden in Oost-Vlaanderen op 4 jaar tijd

In 2019 heeft de brandweer ruim 1.700 branden geteld in de provincie Oost-Vlaanderen. Dat is het dubbele van 4 jaar daarvoor. De oorzaak van de branden ligt vaak bij onszelf, volgens de brandweer. Rookmelders in huis hangen helpt om een brand op te merken ondervond Vlaams minister van wonen, Matthias Diependaele (N-VA). Hij leerde vandaag hoe hij kon ontsnappen uit een brand tijdens een opleiding in het Gentse trainingscentrum van de brandweer. 

Volgens de jongste cijfers van de brandweer in Oost-Vlaanderen heeft het in 2019 iets meer dan 1.700 keer gebrand in een woning. 4 Jaar daarvoor was dat 800 keer. Luk De Wilde, de directeur van het brandweeropleidingscentrum Paulo ziet verschillende oorzaken voor de stijgende cijfers.

Oorzaak ligt bij onszelf

Volgens De Wilde heeft het stijgende aantal branden verschillende oorzaken. Dat we door corona meer thuis zijn, is er één van. “Mensen gaan meer klussen, nemen risico’s. Sommigen bezuinigen op de reiniging en keuring van de verwarmingsinstallaties en de woningen zijn over het algemeen beter geïsoleerd. Uit passiefwoningen kan de warmte minder afgevoerd worden.”

Nog een reden zijn de vele elektrische toestellen op batterijen die opgeladen worden. “Een adaptor die bij het toestel hoort is prima, maar de mensen geraken dat kwijt en gebruiken een andere adaptor, wat tot technische problemen en branden kan leiden.” 

Rookmelder

Een rookmelder in huis hebben is bij wet verplicht. "De brandweer gaat niet controleren of die melders er hangen, maar we stellen bij woningbranden vaak vast dat er geen aanwezig zijn”. OM brand te vermijden, hang je dus best rookmelders. “Eens met je gezin kijken langs waar je naar buiten kan mocht er brand zijn,” is ook een tip die Luk De Wilde meegeeft. “Je kan dat in spelvorm doen met je kinderen. En als er brand is, sluit dan ramen en deuren, ga naar buiten en bel zo snel mogelijk de hulpdiensten.” 

Dag van de brandweer

Vlaams minister van wonen, ergoed en financiën Matthias Diependaele (N-VA) stak de brandweerlieden vandaag een hart onder de riem omdat het de Dag van de Brandweer is. Ook hij is overtuigd van het nut van rookmelders, zegt hij op twitter: 

De minister mocht ook aan den lijve ondervinden hoe het was om in een brandend huis te zijn. De brandweer stak bij wijze van oefening een containerhuis in brand waaruit de minister moest ontsnappen. Dat hij er veilig en wel is uitgeraakt, vertelde hij in de Middag op Radio 2 Oost-Vlaanderen. Je kunt het gesprek hieronder beluisteren:

Belga
kasto80

Meest gelezen