AFP or licensors

Israëlische premier Netanyahu slaagt er opnieuw niet in om een regering te vormen

In Israël is premier Benjamin Netanyahu er opnieuw niet in geslaagd tijdig een regering te vormen. Netanyahu had tot dinsdag middernacht de tijd om een meerderheid te vinden, na de verkiezingen van 23 maart. Maar dat is dus opnieuw niet gelukt, na vier verkiezingen op twee jaar tijd heeft Israël dus nog altijd geen nieuwe regering. Verwacht wordt dat de president nu een nieuwe formateur zal aanduiden. 

De Israëli's zijn de laatste twee jaar al vier keer gaan stemmen, maar telkens weer schudden ze de kaarten zo dat politici het erg moeilijk hebben  om een meerderheid in het parlement te vinden. Daardoor blijft de politieke crisis in het land aanslepen.

Benjamin Netanyahu is de langst regerende premier in Israël. Hij staat nu aan het hoofd van een interim-regering en is sinds 2009 onafgebroken aan de macht. Eerder al was hij ook van 1996 tot 1999 al eens premier. 

Netanyahu vecht voor zijn politieke overleven, maar hij staat ook terecht in een corruptieaffaire. Zelf ontkent Netanyahu alle beschuldigingen en heeft hij het over een politiek gemotiveerd proces.

Het is nu uitkijken naar President Reuven Rivlin. De president zal waarschijnlijk aan een ander parlementslid vragen om een poging te doen om een meerderheid te vormen. Verwacht wordt dat oppositielieder Yair Lapid, van de centrumpartij Yesh Atid (Toekomstpartij) die opdracht vandaag nog krijgt. Als hij niet in zijn opdracht slaagt, moeten er opnieuw verkiezingen worden uitgeschreven.

Netanyahu heeft alles geprobeerd

Benjamin Netanyahu heeft tot op het laatst geprobeerd om een regering op de been te brengen. Hij wilde een duidelijk rechtse regering vormen, en had daarvoor een beroep gedaan op de ultra-orthodoxen en de radicaal-rechtse partij Yamina. Maar Netanyahu kwam nog altijd twee zetels tekort, en raakte niet aan een meerderheid van 61 zetels. 

Gisteren had hij in een ultieme formatiepoging de radicaal-rechtse leider Naftali Bennett nog aangeboden om premier te worden in het kader van een roterend premierschap. Bennett ging daar niet op in. Hij beschuldigde Netanyahu ervan dat hij zijn partij had aangevallen en zei hem aan te kloppen bij Bezazel Smotrich van de Religieuze Zionistische Partij. Maar ook Smotrich hapte niet toe, omdat Netanyahu ook steun had gezocht bij de islamitische partij Raam.

(lees voort onder de foto) 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

We hebben een historische kans om een nieuwe regering te vormen

Yair Lapid

Het lijkt er nu dus op dat centrumpoliticus Yair Lapid zijn kans zal krijgen. Hij heeft al laten weten klaar te zijn. Lapid zei dat hij de tijd rijp acht om "de muren te slopen die de Israëlische samenleving verdelen en links, rechts en het centrum bijeen te brengen". Hij had het over een historische kans. Maar toch denken waarnemers dat ook Lapid moeilijk aan een meerderheid zal geraken.

Alle anti-Netanyahu-partijen samen krijgen in principe niet meer dan 51 volksvertegenwoordigers achter zich. Lapid zal dus op zoek moeten naar tenminste tien bijkomende zetels. Die kunnen eventueel door de Arabische partijen worden geleverd, of door de rechts-radicale partij Yamina. Lukt het niet dan blijft de politieke impasse voortduren. Dat zou betekenen dat de Israëliërs voor de vijfde keer in ruim twee jaar tijd naar de stembus moeten. In Israël komen er automatisch nieuwe verkiezingen wanneer de deadline voor de vorming van een regering niet wordt gehaald. 

Wie is Benjamin Netanyahu? We vertellen je het in deze video in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen