Radio 2

Johan De Muynck won 43 jaar geleden als laatste Belg de Ronde van Italië: "Ik denk niet dat Remco Evenepoel dit jaar de Giro wint"

Johan De Muynck verwacht niet dat Remco Evenepoel al dit jaar de Ronde van Italië zal winnen. De Muynck is de laatste Belgische winnaar van de Giro. Zaterdag start met een korte tijdrit in Turijn de 104e Ronde van Italië. Eén van de blikvangers aan de start is Remco Evenepoel uit Schepdaal. Het is zijn debuut in een grote ronde. 

Roze trui

We zochten Johan De Muynck op bij hem thuis in Waarschoot in het Meetjesland. Op een zetel in zijn woonkamer liggen twee roze truien. "Ik heb die truien nog moeten zoeken", zegt de 72-jarige De Muynck. "Ze lagen ergens boven. Ik ben wel trots op die truien, maar je moet er niet mee te koop lopen. Ik zou zo'n trui zeker niet uithangen in de woonkamer of in mijn slaapkamer." (Tekst gaat verder onder foto). 

Radio 2

Normaal

De Muynck won in 1978 de Ronde van Italië. Dat was toen niet zo uitzonderlijk. Eddy Merckx had al vijf keer de Giro gewonnen. In 1977 was Michel Pollentier de beste in de Ronde van Italië. "We beleefden toen een luxeperiode in het Belgische wielrennen", vertelt De Muynck. "Dat een Belg een grote ronde won werd toen als normaal beschouwd. Nu is dat anders." Sedert De Muynck won geen enkele Belg nog de Giro. En de Oost-Vlaming is ook de laatste Belg die één van de drie grote rondes won.

Geen Remco op het eindpodium in Milaan

Alle wielerliefhebbers in ons land kijken uit naar het debuut van Remco Evenepoel. De Muynck verwacht niet dat de jonge belofte uit Schepdaal bij Dilbeek nu al de Giro zal winnen. Evenepoel kwam ten val in de Ronde van Lombardije. Hij heeft een lange revalidatie achter de rug. Hij verschijnt zaterdag zonder competitieritme aan de start van de Giro in Turijn.

Niet opvallen

De Muynck raadt Evenepoel aan om het de eerste twee weken erg kalm aan te doen.  "Als we hem niet zien in de eerste veertien dagen van de Giro, dan zie ik het nog goed komen", aldus De Muynck. "Maar als hij erin vliegt en te enthousiast is, dan zal zijn conditie achteruitgaan. Het seizoen is nog lang met het Wereldkampioenschap in ons land en de Olympische tijdrit. Er komen nog veel mooie dagen."

Generatiekloof

Johan De Muynck barst in lachen uit als we hem vragen of hij Evenepoel ooit heeft ontmoet. "Ik denk dat Remco niet weet wie ik ben. Er gaapt een enorme generatiekloof tussen ons beiden. Ik ben een zeventiger. Toen ik stopte met koersen was Remco nog niet geboren." De Muynck heeft wel bewondering voor de manier waarop Remco koerst. "Hij is niet te beroerd om in de aanval te gaan, om zijn deel van het werk te doen. Ik hou daar wel van."

Hooggebergte

De vraag die veel wielerliefhebbers zich stellen is of Remco een grote ronde kan winnen en in het bijzonder de Tour. De Muynck is voorzichtig in zijn oordeel. "Remco kan tijdrijden en klimmen. Ik ben ervan overtuigd dat hij In beklimmingen van 1200 à 1300 meter hoogte met de besten mee naar boven kan rijden. Het is afwachten wat hij in het echte hooggebergte zal presteren." Eén feit staat vast: De Muynck zal supporteren voor Remco. Ik ben trots op mijn zege in de Giro. Maar dat ik nog altijd de laatste Belgische Girowinnaar ben, bezorgt me geen plezier. Ik zal supporteren voor elke Belg die mij kan opvolgen."

Meest gelezen