Ketnet komt met kinderreeks over Tweede Wereldoorlog: "Belangrijk voor vorming van empathie en burgerschap"

Wat als een Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog niet dagelijks in haar dagboek schrijft, maar alles vastlegt in een vlog? Dat is het uitgangspunt van het nieuwe historische Ketnetprogramma "De vlog van Fée". De reeks is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Félicie Bloch-Gruszow, maar krijgt een eigentijds jasje: de serie werd volledig met de smartphone opgenomen. Volgens ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï doet de serie kinderen stilstaan bij het verleden: "Door zich in te leven in de geschiedenis, kunnen kinderen beter reflecteren over situaties die zich vandaag voordoen." 

Fée Bloch, die vertolkt wordt door Julie Driesen, is een 10-jarig Joods meisje dat met haar ouders en haar beste vriendin in Antwerpen woont. Als de oorlog uitbreekt, duikt ze samen met haar familie onder. Ze legt haar gedachten en gevoelens vast met haar vlogcamera. 

Met "De vlog van Fée" wil kinderzender Ketnet inzetten op herinneringseducatie voor 8 jaar en ouder. De bedoeling is dat kinderen een menselijk en tastbaar oorlogsverhaal te zien krijgen, zodat ze zich betrokken voelen. "De doelgroep heeft de leeftijd bij uitstek waarop je kan werken rond empathie en de waarden en normen van de maatschappij", vertelt Telidja Klaï, ontwikkelingspyschologe bij Ketnet. 

Bekijk hier de trailer van "De vlog van Fée", de tekst loopt daaronder verder: 

Videospeler inladen...

"De serie moet dan ook kinderen doen stilstaan bij wat er allemaal gebeurde in de oorlog, zodat ze kunnen reflecteren over racisme, uitsluiting, geweld en discriminatie in de huidige maatschappij", aldus Klaï. 

Het is bijzonder moeilijk om de gruwel van de Tweede Wereldoorlog op kindermaat te brengen

Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA)

Voor de historische context riep Ketnet de hulp van Kazerne Dossin in. De Mechelse kazerne werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzamelplaats voor Joden en Roma die later werden overgebracht naar concentratiekampen en vernietigingscentra. Kazerne Dossin doet nog steeds onderzoek naar de verschrikkelijke gebeurtenissen uit die tijd en documenteert wat er met die opgepakte mensen is gebeurd.

Bekijk hier een beeld van Fée, de tekst loopt daaronder verder: 

Samen met de kazerne ontwikkelde Ketnet een bijhorend uitgebreid leerpakket om de gebeurtenissen in de reeks van genoeg duiding te voorzien. "We ontwikkelden niet alleen een woordenlijst, maar ook concrete leermodules met doe-opdrachten, filmpjes en zelfs muzische werkvormen.  Daarmee kunnen leerkrachten en ouders aan de slag", volgens  Anne-Sophie Van Vyve, coördinator publiek en educatie van Kazerne Dossin. 

In de lespakketten vind je vooral duiding rond de thema's die worden aangeraakt in de reeks: Jodenvervolging, propaganda en onderduiken. Het is de bedoeling dat kinderen begrijpen wat Fée meemaakt en dat de complexiteit van de oorlog daarbij niet verloren gaat: "We willen een genuanceerd verhaal vertellen waarin reflectie en gevoelens centraal staan", vertelt Van Vyve.  

Bekijk de journaalreportage over de de nieuwe Ketnet-serie "De Vlog van Fée": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Ik heb meer dan eens mijn ogen moeten drogen. Voor mij is het geen fictie, maar het ware verhaal van mijn moeder

Didier Bloch, zoon van Fée Bloch

Dat authenticiteit soms moet wijken voor de mogelijkheid tot inleving, vindt historicus Bruno De Wever (UGent) geen groot probleem: "De reeks slaagt erin om een complex verhaal te vertellen dat toch behapbaar is voor jonge kinderen, dat is belangrijker." 

Bekijk hier een beeld van Fée met haar beste vriendin, de tekst loopt daaronder verder: 

Didier Bloch, de zoon van Fée Bloch, door wie de serie geïnspireerd werd, reageert emotioneel: "Ik heb meer dan eens mijn ogen moeten drogen. Voor mij is het geen fictie, maar het ware verhaal van mijn moeder." Het vlog-format draagt voor hem bij aan de echtheid van haar verhaal: "Het is nog innemender nu ik het op een scherm kan zien, dat voelt echter dan een boek lezen." Zes jaar geleden bracht zijn moeder haar levensverhaal nog in het Canvasprogramma "12 in 40". 

Ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is enthousiast: "Ik ben dankbaar dat de openbare omroep op een geslaagde manier de mooie en minder mooie kanten van ons verleden in de kijker zet." Hij heeft vertrouwen dat de reeks en de leerpakketten de lessen in de klas kunnen ondersteunen: "Het is bijzonder moeilijk om de gruwel van de Tweede Wereldoorlog op kindermaat te brengen.  Het kwalitatieve aanbod van Ketnet en Kazerne Dossin tilt dit leerproces tot een hoger niveau." 

Bekijk hier de eerste aflevering van "De vlog van Fée", de tekst loopt daaronder verder: 

"De vlog van Fée" kan je vanaf vandaag bekijken op Ketnet.be, in de Ketnet app, op YouTube en VRT NU.  Op 8 mei zendt Ketnet om 13u30 een compilatie van de volledige reeks uit. 

Meest gelezen