Radio 2

LED-scherm op Grote Markt in Ieper storend voor hotelgasten: "Door het felle licht kunnen we niet slapen"  

Ieper zal 's nachts enkel zwart-wit foto's met donkere tinten projecteren om de overlast van het grote LED-scherm op de Grote Markt te beperken. Het scherm is bedoeld om mensen te informeren over de coronamaatregelen in Ieper. Maar het felle licht stoort de buurt en gasten van het hotel New Regina: "Onze klanten kunnen vaak niet rustig slapen door het felle licht", zegt uitbater Pieter Hollinck. 

Het grote LED-scherm aan de belforttoren op de Grote Markt in Ieper werd geïnstalleerd om mensen te informeren over de activiteiten en corona-maatregelen in Ieper. Maar het scherm blijft ook 's nachts schijnen. Dat felle licht is nefast voor de nachtrust van buurtbewoners en hotelgasten. Het hotel, New Regina, dat recht tegenover het LED-scherm aan de Lakenhallen ligt, krijgt daardoor heel wat slechtere reviews. 

Klanten, die de mooiste kamers van het hotel boeken met zicht op de Grote Markt en de Lakenhallen, kunnen volgens hoteluitbater Pieter Hollinck 's nachts niet slapen door het felle licht: "Zelfs als je de gordijnen sluit, heb je nog last van het licht. Daar is niet iedere klant tevreden mee, want de laatste maanden krijgen we geregeld opmerkingen en klachten. We hebben het als hoteluitbaters tegenwoordig al moeilijk. Maar door de verstoorde nachtrust zijn de beoordelingen steeds slechter". 

De laatste maanden krijgen we geregeld klachten van gasten, die zelfs met de gordijnen dicht, niet kunnen slapen door het felle licht
Hoteluitbater New Regina, Pieter Hollinck

Volgens schepen van Toerisme en Evenementen, Diego Desmadryl (Open Ieper) is het helaas niet mogelijk om het scherm 's nachts af te zetten. "De firma heeft onze aanvraag onderzocht, maar dat kan technisch gezien niet. Daarom projecteren we nu 's nachts zwart-wit foto's met donkere tinten van de Lakenhallen en Menenpoort. We hopen zo de overlast voor de buurt te beperken. Als de klachten blijven, dan zullen we extra maatregelen nemen om het probleem volledig op te lossen", besluit schepen Desmadryl. 

Elektrische schermen in winkelstraat

Ook in de Ieperse winkelstraten staan er verschillende kleine LED-schermen om toerisme, het volgen van de coronamaatregelen en lokale handelszaken te promoten. Maar ook die kleine LED-schermen zouden te fel zijn. Omwonenden hebben de elektriciteitskabels  al verschillende keren uitgetrokken. Volgende week gaat Stad Ieper de kleine schermen weghalen. 

Meest gelezen