Somodevilla Chip/Pool/ABACA

Liveblog - President Biden wil tegen 4 juli 70 procent van Amerikaanse bevolking eerste prik geven

De coronacijfers in ons land blijven gunstig evolueren. Er zijn de voorbije week opnieuw minder coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Volgens de laatste weekcijfers waren dat er gemiddeld 192 per dag (-13 procent).  Ook het aantal nieuwe coronabesmettingen daalt rustig verder, dagelijks worden er 3.009 vastgesteld. "We mogen nu niet lossen", zegt Steven Van Gucht. Volg de belangrijkste en opvallendste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

President Biden mikt tegen 4 juli op een prik voor 70 procent van volwassenen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een nieuwe vaccinatiedoelstelling naar voren geschoven: tegen de nationale feestdag op 4 juli moet 70 procent van de volwassenen in de VS al minstens één prik hebben gehad. In zijn eerste tv-toespraak als president (in maart) had hij die datum van 4 juli ook al laten vallen. Biden, die zich later op de dag nog zal uitspreken over de coronasituatie, zou ook aankondigen dat tegen diezelfde datum 160 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd zouden moeten zijn.

In de Verenigde Staten is 4 juli een belangrijke feestdag. De Amerikanen vieren dan "Independence Day", de dag dat 13 kolonies zich op 4 juli 1776 onafhankelijk verklaarden van het Britse Rijk. 

Indien deze doelstellingen worden bereikt, zal dat de manier waarop de Amerikanen de komende zomer beleven aanzienlijk veranderen, benadrukt een hooggeplaatste verantwoordelijke die anoniem wil blijven. "Er zullen veel minder gezondheidsbeperkingen zijn", luidt het.

Nadat de vaccinatiecampagne in de VS eerder liep als een trein, begint het tempo nu wat te slabakken. Dat noopt de autoriteiten ertoe hun strategie te herzien in een poging om meer onverschillige en sceptische burgers te bereiken. In plaats van in te zetten op gigantische vaccinatiecentra focussen de autoriteiten nu op mobiele klinieken en het voorzien van zo veel mogelijk makkelijk en snel bereikbare vaccinatiepunten.

Viroloog Van Gucht ziet cijfers hoopgevend in

Viroloog Steven Van Gucht startte de persconferentie over de coronacijfers positief. "Het ziet er naaruit dat de dalende trend in de besmettingscijfers zich de komende dagen zal doorzetten. We hebben het virus stevig bij het nekvel, het is dus zaak niet te snel los te laten."

Net zoals bij de ziekenhuisopnames lijken de besmettingen te verjongen

"Het is bemoedigend te zien dat het resultaat aan positieve testen al twee weken aan het dalen is. We zaten twee weken geleden nog aan 10 procent en nu aan 7,3 procent positieve testen. Het Europese CDC beschouwt 4 procent  als een relatief veilige waarde die toelaat op een land groen in te kleuren op de reiskaart."

De daling in besmettingen doet zich voor in alle leeftijdscategorieën, behalve bij de 0- tot 9-jarigen (+22%). De meeste nieuwe besmettingen worden momenteel bij tieners vastgesteld, hoewel de cijfers ook hier een dalende trend kennen. De besmettingen lijken - zoals de ziekenhuisopnames - te verjongen. Van Gucht: "De helft van de nieuwe gevallen zien we nu bij personen jonger dan 35 jaar."

De ziekenhuisbezetting kent ook een verdere daling. Aan het huidige tempo van de daling zouden we midden juni onder de 500 bezette bedden op intenisieve zorg uitkomen. Momenteel liggen nog 824 covidpatiënten op intensieve zorg.

"Onder de 500 is een belangrijke richtwaarde voor verdere versoeplingen", benadrukt Van Gucht. Hij sluit niet uit dat de daling de komende weken versnelt "mits een goede opvolging van de maatregelen" en dat in combinatie met "de vooruitgang van de vaccinatie". Mocht dat gebeuren, dan duiken we begin juni onder de kaap van de 500 bedden.

HERBERKIJK hier de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de huidige coronacijfers: 

Vaccineren op muziek in Leuven

In het vaccinatiecentrum van Leuven proberen ze het vaccineren zo aangenaam mogelijk te  maken. In de Brabanthal weerklinkt daarom elke dag muziek, aangepast aan de leeftijdsgroep die ze daar die dag verwachten. 

Videospeler inladen...

Problemen met boekingssysteem vaccinaties zijn opgelost

Het systeem waarmee burgers in Gent, Antwerpen en Wallonië hun vaccinatie kunnen boeken, werkt weer. Dat zegt Frank Robben, IT-verantwoordelijke voor de vaccinatiecampagne. Het systeem ging vandaag twee keer plat door de cyberaanval op Belnet.

Het boekingssysteem was tussen 12 en 14 uur uitgeschakeld. Rond 16.45 uur ging het opnieuw plat. Een halfuur later werd een oplossing gevonden om de toegang tot de database weer actief te krijgen, zegt Robben. Mensen kunnen dus weer hun afspraak in het vaccinatiecentrum boeken.

Eén extra besmetting met Indiase variant vastgesteld in Leuvens labo

Er is een extra besmetting met de Indiase variant van het coronavirus vastgesteld in het Leuvense laboratorium. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "De Indiase variant is op dit moment nog een zeldzaamheid, maar waakzaamheid blijft geboden."

De besmette persoon is opnieuw een reiziger die teruggekeerd is uit India, net zoals de groep studenten verpleegkunde waarvan eerder bekend raakte dat ze besmet waren met het virus. De man is dus niet besmet geraakt in België, maar liep het virus hoogstwaarschijnlijk op in India of tijdens zijn tocht naar ons land. Hij is momenteel in quarantaine.

De Indiase variant is op dit moment niet wijdverspreid in België, zoals wel het geval is voor bijvoorbeeld de Britse variant. "Het is nog altijd een zeldzaamheid", zegt Van Ranst.

Huiszoekingen in verschillende landen in onderzoek naar aankoop mondmaskers bij Avrox

In verschillende Europese landen zijn vandaag huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de miljoenenaankoop van mondmaskers bij het Luxemburgse bedrijf Avrox, dat meldt Le Soir en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. 

In juni opende het Brusselse parket een onderzoek naar de aankoop van 15 miljoen mondmaskers bij het Luxemburgse bedrijf Avrox. Het ging om de stoffen mondmaskers die Defensie op vraag van de federale regering had besteld. De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie maakte toen een proces-verbaal op omdat verschillende bedrijven beweerden dat ze ten onrechte waren geweerd bij de aanbesteding.

"Ik kan bevestigen dat er vandaag huiszoekingen werden uitgevoerd in verschillende Europese landen in het kader van een gerechtelijke onderzoek”, zegt Sarah Durant van het Brusselse parket. "Het gaat om een onderzoek naar onder meer valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, oplichting, witwassen en belemmering van de vrijheid van opbod of van inschrijving."

EU rondt kaap van 150 miljoen vaccinaties

De Europese Unie heeft de kaap van 150 miljoen inentingen met een coronavaccin gerond. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd op sociale media. 40 miljoen Europeanen zijn al volledig gevaccineerd.

"We zullen voldoende doses hebben om 70 procent van de volwassenen te vaccineren in juli", twittert von der Leyen.

Intussen zijn ongeveer 191 miljoen doses geleverd in de EU. In de 27 lidstaten wonen in totaal zo'n 450 miljoen mensen.

"836.000 mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd tegen 23 mei"

Vlaanderen is begonnen aan de vaccinatie van mensen met onderliggende aandoeningen. Dat zijn er in totaal 836.000 en zij moeten allemaal een eerste prik hebben gekregen tegen 23 mei. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement.

De eerste Vlaamse vaccinatiecentra zijn al in de week van 19 april begonnen aan de mensen met onderliggende aandoeningen. Intussen zouden zo goed als alle centra moeten zijn gevolgd. Een derde van de populatie moet deze week gevaccineerd raken.

De 65-plussers hebben intussen zo goed als allemaal de kans gekregen om zich te laten vaccineren, waardoor 93,2 procent van hen intussen beschermd is met een eerste prik.

Afspraak voor vaccinatie boeken kon even niet door cyberaanval

Door een grootschalige cyberaanval op het netwerk van Belnet, de internetprovider van de overheid, konden burgers vanmiddag een tijdje geen afspraak boeken voor hun coronavaccinatie. Intussen kan dat wel weer, zegt Frank Robben, de IT-verantwoordelijke van de vaccinatiecampagne.

Belnet, dat internetdiensten levert aan verschillende overheidsdiensten en onderwijsinstellingen, heeft te kampen met een grootschalige cyberaanval. Daarbij overbelasten aanvallers het netwerk om het onbruikbaar te maken.

De aanval trof ook de vaccinatiecampage, maar in beperkte mate. In de vaccinatiecentra is alles blijven functioneren, zegt Robben.

In de rij voor een restvaccin bij een Brussels vaccinatiecentrum

Inwoners van het Brussels Gewest zijn over het algemeen moeilijker te overtuigen om zich te laten vaccineren. Toch er zijn evengoed zeer gretige Brusselaars die absoluut niet meer willen wachten, zelfs niet tot hun officiële uitnodiging. Zo staat elke avond een rij mensen geduldig aan te schuiven bij een vaccinatiecentrum, in de hoop dat iemand niet op de uitnodiging ingegaan is en er dus een vaccin overblijft. Onze reporter Gitte Van Hoywegen stond gisteravond even mee in de rij.

Videospeler inladen...

Meest gelezen