Getty Images

Meer "coronagerelateerde" misdrijven in Lier: stijging cybercriminaliteit en huiselijk geweld 

Voor het eerst in vier jaar tijd stijgt het aantal misdrijven in Lier, blijkt uit het jaarrapport van 2020 van de politie. Die toename is vooral te wijten aan de coronamaatregelen. Er was het afgelopen jaar meer cybercriminaliteit en meer huiselijk geweld. Maar de pandemie bracht ook enkele positieve gevolgen: het aantal diefstallen en woninginbraken daalde spectaculair.

De criminaliteitscijfers in de stad Lier stijgen voor het eerst weer sinds 2017.  Vier jaar geleden ging het om 2.567 feiten en dat cijfer bleef dalen tot 2019. Maar vorig jaar was er een toename naar 2.618 feiten (+3%).  En daar zitten de coronamaatregelen voor iets tussen. 

Cybercriminelen

Meer mensen moesten het afgelopen jaar gebruikmaken van het internet om bijvoorbeeld te telewerken of lessen te volgen online. De ideale kans voor cybercriminelen om toe te slaan. Denk maar aan oplichting via het internet, phishing mails en hackers. Het gaat om een stijging van 21% ten opzichte van 2019. Er was ook meer intrafamiliaal geweld doordat we meer thuis zitten.

Spectaculaire daling

Gelukkig had de coronacrisis ook positieve gevolgen. Zo daalde het aantal diefstallen en afpersingen spectaculair van 756 in 2019 naar 475 in 2020 (-37%). Ook de woninginbraken zitten daarbij. De sluiting van de horeca zorgde ervoor dat de politie 34% minder pv's opmaakte voor openbare dronkenschap.

Meest gelezen