De bewuste grens tussen Montignies-Saint-Christophe en Boussignies-sur-Roc.

Mysterie in Henegouwen: grenspaal verplaatst, waardoor België even wat groter werd 

In Montignies-Saint-Christophe, in Henegouwen, is een ruim 200 jaar oude grenspaal een paar meter verplaatst. Dat hebben enkele lokale historici ontdekt. Het is onduidelijk wie erachter zit, maar de dader heeft zo maar even onbedoeld het Verdrag van Kortrijk uit 1820 geschonden. De Franse en Britse pers smullen van het verhaal.

Hoelang de Belgisch-Franse grenspaal al verschoven was, is niet bekend. De ontdekking komt in elk geval op het conto van drie lokale historici, die de 200 jaar oude grenspalen tussen Frankrijk en België opsporen en proberen in ere te herstellen. Die palen dateren nog uit de tijd van het Verdrag van Kortrijk van 1820. Dat legde, in de jaren na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo, de grens tussen Frankrijk, Luxemburg en het latere België vast. Er is sindsdien nog nauwelijks iets aan aangepast.

De drie historici zagen op een van hun tochten dat er iets niet pluis was met de paal in het Bois de Féfu. Dat bos ligt op de grens tussen het Belgische dorpje Montignies-Saint-Christophe, een deelgemeente van het Henegouwse Erquelinnes, en het Franse Bousignies-sur-Roc. De grenspaal leek, vergeleken met de historische kaarten, een dikke twee meter te diep in Frankrijk te staan, net buiten de omheining van de wei van een Belgische boer. 

Die lijkt daarmee vooral voor zijn eigen gemak zijn wei te hebben willen vergroten. "Ik denk dat hij een tractor gebruikt moet hebben, want dat ding weegt meer dan 150 kilogram", vertelde de burgemeester van Bousignies-sur-Roc, Aurélie Welonek, onlangs aan de krant La Voix du Nord. "Maar het is zeker, de plaatsing komt niet overeen met de gegevens die wij hebben."

Maar of een boer echt de schuldige is, is onduidelijk. De burgemeester van Erquelinnes, David Lavaux, ontkent dat namelijk. Al weet hij niet wie er dan wel achter zit.

Met de glimlach

En zo is het Henegouwse Erquelinnes even wereldnieuws: van de BBC over France Bleu tot TF1, heel wat media smullen van deze onbedoelde Belgisch-Franse "grenscrisis". Maar wat twee eeuwen geleden vermoedelijk een heus diplomatiek incident zou zijn geweest, wordt nu met de glimlach opgelost. 

Meest gelezen