beeld ZNA

Robot plaatst stent in kransslagader in ZNA Middelheim: "Beter voor patiënt en chirurg"

In ZNA Middelheim in Antwerpen is begin april een stent geplaatst in een kransslagader met de hulp van een robot. Jaarlijks krijgen in ons land 35.000 tot 40.000 hartpatiënten een stent. "Ik heb een joystick in de hand en werk vanop afstand. Dat is veel preciezer en veiliger", zegt cardioloog Stefan Verheye op Radio 2 Antwerpen. 

In het hartcentrum van ZNA Middelheim in Antwerpen worden sinds 8 april stents geplaatst met behulp van een robot. "Een stent kan je beschouwen als een veertje waarmee we een vernauwde ader opnieuw opensperren. Normaal breng je die manueel met een katheter (dun medisch buisje nvdr.) via de aders tot op de plek waar de stent moet zitten. Dankzij de robotarm kan ik veel beter manoeuvreren en de stent preciezer plaatsen", vertelt cardioloog Stefan Verheye op Radio 2 Antwerpen. 

ZNA Middelheim startte de stentoperaties met de robot begin april als eerste in de Benelux. Eind april plaatste ook het Aalsterse O-L-V-Ziekenhuis een stent met een robot bij een 84-jarige dame. 

Minder röntgenstralen

Cardioloog Verheye ziet ook voordelen voor artsen en medisch personeel. "Normaal sta ik dicht bij de patiënt met een zware loden mantel van 7 kilogram aan. Die beschermt me tegen de röntgenstralen die nodig zijn om de stent tijdens de ingreep in de aderbaan te lokaliseren. Daar kan je als chirurg op termijn de oogziekte cataract van krijgen. Dat risico en de zware fysieke last verdwijnen dankzij de robot." 

Ik kan van achter de joystick in Antwerpen een patiënt in Amerika opereren

Stefan Verheye, cardioloog

Opereren op lange afstand

Hoe verloopt zo'n stent-ingreep via de robot? "Ik zit achter een joystick waarmee ik de robot bedien die de stent op zijn plaats brengt", zegt Verheye. "Bij de ingrepen die we nu in ons hartcentrum uitvoeren, zit ik in dezelfde ruimte als de patiënt. Maar in theorie kan ik in Antwerpen achter de joystick zitten om via een robotarm in Amerika een patiënt te opereren."

Testfase

Voorlopig zitten de operaties nog in een testfase maar Verheye is lovend. "De robot kost best wat geld maar omdat we in de testfase zitten merkt de patiënt daar niets van. Ik hoop dat we op termijn alle stents op deze manier zullen plaatsen. Dit is beter voor de patiënt, het ziekenhuis en de artsen", zegt Verheye op Radio 2 Antwerpen. 

Meest gelezen