Foto: Viking Genootschap Turnhout

Rondvaarten in replica van echt Vikingschip: "Beeld dat velen hebben over Vikings is compleet fout"

Aan het kanaal Dessel-Schoten ligt sinds kort een Vikingschip, een replica van het soort schepen waarmee de Vikings naar deze streken kwamen. Het Vikinggenootschap uit Turnhout wil er rondvaarten mee doen terwijl ze Vikinglegenden vertellen uit de Kempen. "Nee, Vikings hadden géén hoorns op hun helmen."

Het is een indrukwekkend gezicht: het Vikingschip dat aangemeerd ligt in de jachthaven van Oud-Turnhout. Het is een replica op schaal 1/3 van het Gokstad-schip uit Noorwegen. Het schip is acht meter lang en twee meter breed. De drakenkop is een reconstructie van een kop die ze ooit in de Schelde hebben gevonden. Het Vikinggenootschap uit Turnhout, dat 20 jaar bestaat, wil er binnenkort rondvaarten mee organiseren. 

Foto: Viking Genootschap Turnhout

Tijdens die rondvaarten zullen mensen worden ondergedompeld in de wereld van de Vikings. "Heel wat Vikinglegenden spelen zich af in de Kempen", vertelt Erik De Quick van het Vikinggenootschap op Radio 2 Antwerpen. "Denk maar aan de legende van Sint-Gumarus, die doodgeslagen wordt door een Viking. In de kronieken vinden we een vermelding van de overval op de abdijhoeve van Postel. En de meest bekende legende van Gelmel, die de rivier de Mark afvaart en zijn kamp bouwt waar nu het kasteel van Hoogstraten staat."

Sint-Gumarus wordt volgens de legende doodgeslagen door een Viking

Erik De Quick van het Vikinggenootschap

Op het kanaal Dessel-Schoten mag niet gezeild worden, maar het schip heeft wel een zeil. "Er kan ook mee geroeid worden en er is een binnenboordmotor", zegt De Quick. "Het schip kan zowel binnenvaart als zeevaart doen, en dan is een motor verplicht." 

Lees verder onder de foto. 

De Vikings hadden trouwens geen hoorns op hun helmen, zoals veel mensen denken. "Het beeld dat de meeste mensen hebben over Vikings is overdreven", zegt De Quick. "Dat is te wijten aan de bronnen die geschreven worden door de slachtoffers, door de kerk, en anderzijds door de avontuurgeile films van Hollywood."

Het foute beeld over Vikings is deels te wijten aan avontuurgeile Hollywoodfilms

Erik De Quick van het Vikinggenootschap

Binnenkort zal het schip gedoopt worden, geheel in Vikingstijl met gegiste honingdrank, door Imke Courtois en Piet Smet (die allebei deelnamen aan het tv-programma "Over de Oceaan") en de IJslandse chef Dagny Ros. Vanaf zondag 9 mei worden rondvaarten georganiseerd en binnenkort is het schip ook te huur voor teambuildings of evenementen. Bedoeling is dat je er dan ook zelf mee kan roeien.  

Meest gelezen