Arthur, de Roemeense bruine beer.
AFP or licensors

Royals - Meghan Markle zet vaderdaggedicht om in kinderboek en vergiste een jagende prins zich bij beer Arthur?

Meghan Markle heeft van een gedicht haar eerste kinderboek gemaakt. De hertogin van Sussex kreeg deze week ook gelijk van de rechter: zij bezit wel degelijk de auteursrechten op de brief naar haar vader. Koning Abdullah was op werkbezoek in Brussel en stopte even bij koning Filip. En commotie over de jacht op een (verkeerde?) beer. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Meghan Markle lanceert eerste kinderboek

De hertogin van Sussex, Meghan Markle, brengt haar "tweede" boek uit. Na haar kookboek "Together" ten voordele van de slachtoffers van de verwoestende brand van de Grenfell-toren, lanceert Meghan een kinderboek. "The bench" (Het bankje, red.) ligt in juni in de winkelrekken en vertelt het verhaal van de band tussen een vader en zijn zoon. ""The bench" begon als een gedicht dat ik schreef voor mijn man op Vaderdag, een maand nadat Archie was geboren", zegt Meghan.   

Het begon als een gedicht dat ik schreef voor mijn man
Meghan Markle

De hertogin sloeg de handen in elkaar met de Amerikaan Christian Robinson voor de illustraties. Hij werkte eerder samen met filmstudio Pixar. Er komt ook een audioboek van "The bench", ingesproken door Meghan.

Meghan betrekt haar gezin duidelijk in het boek: zo toont een van de tekeningen een roodharige militair die zijn zoontje bij thuiskomst in de lucht zwiert terwijl een gekleurde moeder een traantje wegpinkt. Echtgenoot prins Harry was tien jaar actief in het Britse leger en voerde missies uit tegen talibanstrijders in Afghanistan.

Het 40 pagina's tellende boek komt uit in Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland, India en Zuid-Afrika, en is bedoeld voor kinderen van 3 tot 7 jaar oud. Diversiteit staat voorop in het kinderboek. "Ik hoop dat "The bench" overeenkomt met élk gezin, net zoals het mijne, ongeacht de samenstelling", hoopt de hertogin. 

Rechtbank geeft Meghan opnieuw gelijk

En we zouden het haast vergeten, maar Meghan Markle heeft nog altijd een rechtszaak lopen tegen het sensatieblad Mail on Sunday. Afgelopen woensdag was er een virtuele hoorzitting. Onderwerp deze keer: heeft Meghan als enige het auteursrecht op de brief die ze naar haar vader Thomas Markle schreef? Volgens Mail on Sunday niet. Maar - spoiler - de krant ving bot. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Het was een brief van de hertogin alleen
ex-perschef Jason Knauf

Hoe zat dat ook alweer? Meghan schreef in 2018 een brief naar haar vader waarin ze hem vroeg om niet langer zijn hart - tegen betaling - uit te storten in de media. Mail on Sunday kreeg de brief via Thomas Markle en publiceerde die. De hertogin vond haar privacy geschonden en vond dat er een flagrante inbreuk was op het auteursrecht.

De krant argumenteerde dat Meghan niet het absolute auteursrecht op de tekst had, want dat haar gewezen communicatieteam zijn licht had laten schijnen op de formulering van de brief en zodoende "de rechten zelfs bij de Britse kroon" lagen. Meghan werkte toen nog als voltijds lid van de koninklijke familie.

Concreet: Meghan had een ontwerp van tekst voorgelegd aan de leidinggevende van haar communicatieteam, zijnde Jason Knauf (foto). Op de zitting ontkende hij met klem mede-auteur te zijn. "Het was een brief van de hertogin alleen", benadrukte hij. De rechtbank volgde hem. "Knauf mag dan wel het ontwerp gezien hebben en enkele suggesties gedaan hebben, hij bezit daarom niet het auteursrecht. " 

Wie is Jason Knauf? De 36-jarige Knauf leidde als perschef vanaf 2015 het communicatieteam van de hertog en hertogin van Cambridge (prins William en Catherine "Kate" Middleton) en nam ook die rol op zich voor de hertog en hertogin van Sussex toen ze in 2018 trouwden. Hij heeft nu de Royal Foundation onder zijn hoede, de liefdadigheidsinstelling die het werk van William en Kate ondersteunt.

Pittig detail: Knauf is volgens Britse media ook diegene die een klacht had ingediend voor mogelijk pestgedrag van Meghan tegenover haar naaste medewerkers in Kensington Palace. Die klacht dateert ook van 2018. Knauf zou een mail verstuurd hebben naar de privésecretaris van prins Wiliam om "vernederingen" aan te kaarten. Met de klacht werd niets gedaan, naar verluidt "op aangeven van prins Harry". Een maand later verliet Knauf Kensington Palace. Prins William hees echter Knauf opnieuw aan boord via de Royal Foundation.

Koning Abdullah ontvangen op Kasteel van Laken

Koning Filip heeft een ontmoeting gehad met koning Abdullah II van Jordanië. Filip verwelkomde hem in het kasteel van Laken waar er een kort persmoment werd gehouden. Beide koningen spraken onder meer over belangrijke internationale ontwikkelingen.

Abdullah had diezelfde dag ook ontmoetingen met EU-kopstukken Charles Michel en Ursula von der Leyen en de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Tijdens die ontmoetingen ging het vooral over de band tussen Jordanië en de Europese Unie.

Liechtensteinse prins verdacht van doden "grootste beer van Europa"

Opschudding in Roemenië want daar zou de Liechtensteinse prins Emanuel een beer hebben doodgeschoten. Niet zomaar een beer. Het gaat om de 17 jaar oude Arthur, wellicht de grootste beer die in Europa leefde. De overheid is een onderzoek begonnen.

Emanuel (42), een neef van vorst Hans-Adam II van Liechtenstein, had een vergunning voor het jagen op wat men noemt "problematisch" wilde dieren, bijvoorbeeld beren die het de landbouwers knap lastig maken door schade aan akkers te richten of door vee aan te vallen. De prins had zijn vizier gericht op een "problematische" berin in een dorp, maar schoot blijkbaar Arthur dood. Een pijnlijke vergissing of... niet. Bruine beer Arthur wordt door jagers als een "gouden trofee" beschouwd met een waarde van 20.000 euro. 

Ik wil niet betrokken raken bij de discussie
prins Emanuel

De prins zelf, die in Oostenrijk woont, wenst niet te reageren. "Ik wil op geen enkele manier betrokken raken bij de discussie", zegt hij tegen het Zwitserse blad Blick. Het hof laat weten dat het niet op de hoogte was van de privéreis en wijst er terloops op dat Emanuels familie "groot belang hecht aan ecologie en duurzaamheid". 

Arthur is in bepaalde kringen een "gouden trofee".

Meest gelezen