Twee jaar na aardbeving opnieuw boringen in geothermiecentrale Mol: "Alles permanent gemonitord"

Onderzoeksinstelling VITO start vandaag opnieuw met haar geothermie-onderzoek in Mol-Donk. In de geothermiecentrale wordt kilometers diep in de aarde geboord, en wordt heet water opgepompt om onder andere gebouwen te verwarmen. Twee jaar geleden werd de centrale stilgelegd, na een aardbeving die voelbaar was tot in Dessel. Burgemeester Wim Caeyers (CD&V) van Mol is er gerust in. "Er zijn heel wat aanpassingen gedaan maar we hebben ook gevraagd dat er permanent gemonitord wordt."

Zo'n twee jaar geleden werd de geothermiecentrale stilgelegd na een aardbeving van 2,1 op de schaal van Richter die voelbaar was tot in het vlakbijgelegen Dessel. "We zijn blij dat ze goed hun tijd genomen hebben om onderzoek te doen naar de oorzaak van de aardbeving toen", zegt de burgemeester van Mol, Wim Caeyers (CD&V), op Radio 2 Antwerpen. 

"Ik denk dat er voldoende waarborgen zijn om voorzichtig terug op te starten, ze bouwen ook heel gefaseerd op", zegt Caeyers. "Maar we hebben uiteraard gevraagd dat er permanent  gescreend en gemonitord wordt. Eind maart heeft het VITO via een webinar aan de inwoners van Mol en Dessel ook meegedeeld welke aanpassingen er gebeurden."

Toekomstmuziek

In de geothermiecentrale wordt warm water opgepompt van 3,6 tot 4,2 km diepte. De warmte wordt gebruikt om bijvoorbeeld gebouwen te verwarmen. Het afgekoelde water wordt terug in de grond geïnjecteerd. De technologie biedt heel veel voordelen, zegt Caeyers. "Geothermie zou in de Kempen zeker goed kunnen aarden. Het is volledig fossielvrij en het is een continue energiebron die aangeboord kan worden. Voor zon en wind ben je afhankelijk van de  weeromstandigheden de dag zelf. Er zit zeker toekomstmuziek in, maar dat moet natuurlijk op een veilige manier."

Het VITO gaat het komende jaar ook heel wat mini-aardbevingen opwekken om te leren hoe die ontstaan en hoe ze voorkomen kunnen worden. 

Meest gelezen