Foto: Belga

Wat is er verkeerd aan de pedagogische tik? En wat is dan het alternatief?

Kinderen hebben het recht om in een geweldloze omgeving op te groeien. De zogenaamde pedagogische tik hoort daar niet bij. Dat staat in een wetvoorstel van drie CD&V-Kamerleden. Maar wat is dat eigenlijk, die pedagogische tik? En waarom wordt het tot nu toe nog altijd getolereerd? Kinderpsychologe Klaar Hammenecker geeft meer uitleg en tips in "Laat".

De discussie rond de pedagogische tik begon al afgelopen weekend. N-VA-Kamerlid Theo Francken, zelf pedagoog van opleiding, uitte zich kritisch tegenover het voorstel van CD&V. Francken schreef dat CD&V met het wetvoorstel de pedagogische tik wil gelijkstellen aan kindermishandeling.

 “Ik heb flink wat pedagogische tikken en oortrekken gehad, en vaak meer dan terecht. Er is alvast niets van blijven hangen. En laat me duidelijk zijn, ik keur geweld op minderjarigen ondubbelzinnig af. Maar een pedagogische tik gelijk stellen aan kindermishandeling?!” Dat schreef Francken op zijn persoonlijke blog.

1. Wat is dat, een pedagogische tik?

De pedagogische tik, hij bestaat in verschillende vormen en maten. In 2018 kwam het onderwerp nog eens naar boven nadat Frankrijk besloot de pedagogische tik te verbieden. In België kan het wel nog, maar daar komt nu mogelijk verandering in.

Wat is de pedagogische tik? En gaat hier over geweld? Kinderpsychologe Klaar Hammenecker legt het uit in het late journaal (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

2. Wat is er verkeerd mee?

Kinderen die angstig worden, of op lange termijn op wraak zinnen. De pedagogische tik kan heel wat teweeg brengen bij kinderen. "Uit onderzoek blijkt dat het neurologische sporen nalaat. Dat het effecten heeft op de hersenontwikkeling", zegt Hammenecker.

Waar gaat het fout bij de pedagogische tik? Welke schade kan je ermee aanrichten? En wat zijn de gevolgen? Bekijk het fragment uit het late journaal (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

3. Waarom wordt het tot nu toe getolereerd?

Van "je moet ze niet halfdood slaan, maar je moet laten zien dat je ouder bent en dat je er iets over te zeggen hebt" tot "in deze tijd zijn er andere manieren om kinderen terecht te wijzen op hun fouten", de meningen over de pedagogische tik zijn verdeeld.

België is één van de laatste landen in Europa waar een pedagogische tik nog gedoogd wordt. In onze buurlanden mag het niet meer. Waarom wordt het hier nog altijd getoleerd, terwijl het in andere landen "not done" is?

Videospeler inladen...

4. Wat is het alternatief?

Een opvoeding zonder ruzies of discussies bestaat niet. Het is volgens Hammereck wel belangrijk om vooral te luisteren naar je kind. Probeer het gedrag niet te veranderen, maar eerder uit te zoeken waar het gedrag vandaan komt. "Kom tot rust en luister naar je kind."

Geen pedagogische tik dus, maar wat dan wel? Wat doe je dan op het moment dat je je machteloos voelt? Hammenecker geeft nog wat tips:

Videospeler inladen...

Meest gelezen