Windkracht 9 gemeten boven de Noordzee: stormwind trekt nu over land, nummer 1722 geactiveerd

Vanochtend trekt een storm met harde wind en buien over België. Op de Noordzee werd windkracht 9 gemeten, waardoor we ook officieel over een storm kunnen spreken. Het telefoonnummer 1722 is geactiveerd voor wie hulp nodig heeft, zonder dat er levensgevaar is.

Sinds vannacht trekt er van over zee een stevige wind van west naar oost over het land.  De storm gaat gepaard met buien en "rukwinden halen goed uit tijdens die buien", zegt VRT-weerman Frank Deboosere. 

De winden halen in het binnenland snelheden van 70 à 80 km/u en tot 90 km/u langs de kust.  Tussendoor zijn er ook opklaringen, bij maximumtemperaturen van 13 à 14 graden.

De wind zal in de loop van de dag in kracht afnemen en naar west tot noordwest draaien. Het blijft wel wisselvallig weer. 

Morgen zijn er weer felle buien en zelfs kans op onweer, terwijl het met temperaturen van 11 à 12 graden minder zacht is dan vandaag. De wind zal morgen wel wat luwen en draaien van west naar noordwest. 

Officieel een storm

Afgelopen nacht werd 9 beaufort gemeten op meetpaal Westhinder in de Belgische Noordzee.  “We hebben dus officieel een Belgische storm”, twittert KMI-weerman David Dehenauw. De storm heeft nog geen naam. 

Wat de voorwaarden zijn om van een storm te kunnen spreken, lees je op de website van het KMI.

1722

De FOD Binnenlandse Zaken heeft het telefoonnummer 1722 geactiveerd voor wie hulp nodig heeft van de brandweer, zonder dat er een risico is op levensgevaar. 

Wie dringend een ambulance of de brandweer nodig heeft omdat mogelijk iemands leven in gevaar is, kan uiteraard het noodnummer 112 bellen. Het tijdelijke nummer 1722 is voor problemen waarbij er geen mensen in gevaar zijn, zoals ondergelopen kelders of wateroverlast op de openbare weg.

Het extra telefoonnummer moet overbelasting van de noodcentrale tegengaan, zodat mensen in levensgevaar niet moeten wachten.

Takken

Er zijn nog geen meldingen binnengekomen van grote stormschade. In Brussel is het Ter Kamerenbos nog tot 14 uur afgesloten voor het verkeer. Dit keer niet wegens een manifestatie, maar uit voorzorg, voor de stevige wind. 

Doordat de bomen in blad staan, kan er al eens een tak afwaaien of een volledige boom omwaaien. Her en der wordt de brandweer dan ook opgeroepen om takken en bomen op te ruimen. 

Meest gelezen