Zesde doorgang geopend onder de spoorlijn in het Zoniënwoud: "Zowel voor mensen als dieren"

In het Zoniënwoud is vandaag een zesde doorgang geopend onder de spoorlijn van Brussel naar Namen. Op die manier kunnen fietsers, wandelaars en ook dieren veilig onder de spoorweg door, van Ukkel naar Watermaal-Bosvoorde en omgekeerd. De tunnels onder de spoorlijn maken deel uit van de aanleg van het gewestelijk expressnet.

"We openen hier vandaag een doorgang onder het spoor waar zowel dieren als mensen doorkunnen", vertelt Ben Van Der Wijden van Leefmilieu Brussel. "Je kan het een eco-recreaduct noemen. Het is geen smalle, donkere tunnel, er is veel licht. Dat is belangrijk om de dieren niet af te schrikken, en het maakt het aangenamer voor fietsers en wandelaars."

Vossen en everzwijnen

De ecotunnels zijn ook een manier om de verschillende delen van het Zoniënwoud te verbinden. "Als je op een kaart naar het Zoniënwoud kijkt, zie je dat het opgedeeld is in stukken", zegt Van Der Wijden. "We proberen met die doorgangen een verbinding te maken voor dieren. Want als dieren met mekaar in contact komen, voorkom je dat bepaalde soorten uitsterven. Dit is een passage die gebruikt zal worden door kleinere dieren zoals vossen en everzwijnen. Voor een ree is deze tunnel te gesloten."

De tunnel heeft nog meer voordelen. "Het is veiliger, want er waren zelfs mensen die het spoor overstaken wat heel gevaarlijk is. En nu we een goeie infrastructuur hebben, zal dat ervoor zorgen dat mensen in het Zoniënwoud op de wegen blijven en zo de natuur beter respecteren", aldus Van Der Wijden. 

Meest gelezen