Zonnecrèmes van Zwitsal en Caudalie schieten tekort, volgens Test Aankoop: "Bieden niet de beloofde bescherming"

Test Aankoop klaagt twee zonnebrandmiddelen van het merk Zwitsal en één van het merk Caudalie aan. De consumentenorganisatie onderzocht 43 zonnebrandproducten en daaruit blijkt dat sommige producten goed scoren, maar anderen dan weer niet goed genoeg. De Zwitsal zonnespray factor 50+ blijkt slechts factor 30 te zijn. Ook de spray factor 30 van het merk Caudalie biedt niet de beloofde bescherming.

Als je een zonnecrème koopt is het belangrijk dat je voor een goede beschermingsfactor kiest tegen uv B-stralen, die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand en de meeste huidkankers. Het is ook belangrijk een product te kopen dat beschermt tegen uv A-stralen die een rol spelen bij het verouderen van de huid maar die, net als de uv B-stralen kunnen leiden tot huidkanker.

Test Aankoop onderzocht 16 zonnelotions, 14 sprays met een factor 30 en 13 producten (crèmes en sprays) voor kinderen met een factor 50/50+. 

De spray met factor 30 van het merk Caudalie blijkt niet voldoende te beschermen tegen uv B-stralen, noch tegen uv A-stralen. En in realiteit is de bescherming slechts factor 15-20. Ook de Zwitsal zonnespray factor 50+ beschermt onvoldoende tegen uv B-stralen. Hier is de beschermingfactor slechts 30, terwijl er op de verpakking factor 50+ staat. 

Niet de vereiste bescherming bieden is niet enkel onwettig, maar vooral onaanvaardbaar

Simon November van Test Aankoop

Klacht ingediend

“Het feit dat de producten van het merk Zwitsal, speciaal bedoeld voor kinderen, niet de vereiste bescherming bieden is niet enkel onwettig, maar vooral onaanvaardbaar als men weet dat het vooral de jonge kinderen zijn die het meest kwetsbaar zijn voor de zon”, reageert Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “We hebben dan ook klacht ingediend bij de FOD Volksgezondheid tegen de spray en lotion SPF 50+ van Zwitsal en de spray van het merk Caudalie voor de niet-naleving van de wettelijke vereisten qua bescherming. Deze producten zouden uit de winkelrekken moeten verdwijnen of de beschermingsfactor zou op z’n minst op de verpakking moeten worden aangepast.” 

Deze merken kwamen als beste uit de test: de lotion Solait factor 30 van Kruidvat, de spray Nivea Sun Protect & dry touch invisible factor 30 en de Kids sun spray factor 50+ van Lidl.

Meest gelezen