Nicolas Maeterlinck

Zuidfoor wordt Brussels erfgoed: "Maar wanneer mogen we open gaan?"

De Zuidfoor en kermiscultuur worden officieel Brussels erfgoed. Dat laat Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) weten. "Net door de coronacrisis is duidelijk geworden hoe belangrijk de Brusselse kermis is", zegt hij. De foorkramers zijn blij met de erkenning, maar willen nog liever duidelijkheid over een nieuwe opening.  

Smoutebollen eten, een ritje op de paardenmolen, eendjes vissen of de botsauto's onveilig maken. Door de coronacrisis is het al een hele tijd geleden dat fans van de Zuidfoor hun favoriete plek konden bezoeken. Net dat gemis zette de Brusselse regering aan het denken. Het resultaat is nu een officiële erkenning van de Zuidfoor en kermiscultuur als erfgoed. Staatssecretaris Pascal Smet: "We hebben allemaal herinneringen aan grote en kleine kermissen. Ze verdienen erkenning en bescherming, zowel nationaal als internationaal. Op deze manier willen we de kermisfamilie ook een boodschap van solidariteit en hoop geven. Jullie zijn essentieel voor ons en voor het Brussels erfgoed." 

We willen terug ons beroep kunnen uitoefenen. Zodat kinderen terug aan de 'flosj' kunnen trekken. Dat is het belangrijkste

Patric Decorte, foorkramer

De Brusselse kermisfamilie telt 75 leden. Maar ook uit de rest van Vlaanderen en Wallonië komen ze massaal naar de Brusselse Zuidfoor.  Het is de grootste van het land, en daarom een belangrijke inkomstenbron voor heel wat families. De erkenning is dus zeker welkom, maar nog liever willen de foorkramers weten waar ze staan in de coronacrisis. Patrick Decorte van het gelijknamige smoutenbollenkraam: "We willen dat de kermis terug opengaat, voor de volwassenen, voor de kinderen. Op dit moment hebben we nog geen idee wanneer dat zal zijn. We hebben vergaderingen gehad met ministers, maar daar kwam geen duidelijkheid. We willen terug ons beroep kunnen uitoefenen. Zodat kinderen terug aan de 'flosj' kunnen trekken. Dat is het belangrijkste." 

Gisteren was er nog overleg tussen de foorkramers en de stad Brussel. Maar daar is geen datum uitgekomen. De cijfers afwachten, klinkt het. De Brusselse Zuidfoor start normaal de zaterdag voor 21 juli. 

Meest gelezen