BAAC Vlaanderen

Archeologen vinden sporen van middeleeuws huis "met speciale Antwerpse bouwstijl" in Maldegem

In Maldegem hebben archeologen sporen opgegraven van een oud middeleeuws huis met een speciale bouwstijl. Volgens onderzoekers van studiebureau BAAC gaat het om een bouwstijl uit Antwerpen, rond de Kempen. "Het gaat waarschijnlijk om een inwijkeling van de Kempen die besloot om in zijn nieuwe woonplaats te bouwen in de bouwstijl die hij kende van thuis", vertelt archeologe Thaïsa Van Speybroek.

In Maldegem zijn sporen van een speciaal huis uit de Middeleeuwen opgegraven. Archeologen van studiebureau BAAC merken op dat het niet gaat om een typisch middeleeuws huis uit het Meetjesland. "Het huis heeft een heel speciale vorm, een bootvorm, de muren zijn een beetje gebogen. We kennen wel nog een paar voorbeelden van plaatsen waar andere bouwstijlen voorkomen, maar over het algemeen is dit vrij zeldzaam", vertelt archeologe Thaïsa Van Speybroek.

Lees verder onder het Facebook-bericht.

De opgravingen vinden plaats op een stuk grond van 10 hectare waar later een kmo-zone moet komen.  Van de 2 hectare die al onderzocht zijn, hebben de archeologen al verschillende huisplattegronden teruggevonden uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. "Dat is op zich niet zo bijzonder. Wel dat we er een Antwerpse bouwstijl aantreffen", verduidelijkt Van Speybroek.

Antwerpse inwijkeling

De archeologe denkt dat het huis van een Antwerpse inwijkeling zou kunnen zijn. "Het is mogelijk dat iemand van Antwerpen, of de kanten van de Kempen, richting Maldegem is verhuisd door daar met iemand lokaal te trouwen. Een bouwstijl was destijds iets dat je meekreeg van thuis. Die persoon heeft dan waarschijnlijk gewoon in het Meetjesland gebouwd in de stijl die hij kende van thuis. Het kan ook zijn dat het huis was van iemand van Maldegem zelf, die rondgereisd heeft, en zo de bouwstijl van Antwerpen of de Kempen heeft ontdekt."

Beluister hieronder het gesprek met archeologe Thaïsa Van Speybroek op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Meest gelezen