Nee, oud-president Carter en zijn vrouw zijn niet plots spectaculair gekrompen

Een foto waarop de Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill naast voormalig president Jimmy Carter en zijn echtgenote Rosalynn zitten, maakt heel wat los online. Op de foto lijkt het alsof de Carters piepklein zijn en de Bidens reuzen. Een opvallend geval van optisch bedrog.

“We hebben het genoegen om deze prachtige foto te delen van de president van de Verenigde Staten en de first lady op bezoek bij de Carters in Plains, Georgia.” 

Dat twitterde het Carter Center, de ngo van oud-president Jimmy Carter en zijn vrouw Rosalynn, gisteren nietsvermoedend. Maar zoals in onderstaande tweet te zien is, is er iets aan de hand met die foto. 

(Lees verder onder de foto.)

De foto werd vorige week gemaakt, toen de Bidens op de koffie gingen bij de oudste nog levende oud-president van de Verenigde Staten, in de staat Georgia. Carter, die samen met zijn vrouw Rosalynn van 1977 tot 1981 in het Witte Huis woonde, is intussen 96 lentes oud, zijn vrouw is er 93. 

Op de foto die tijdens het bezoek op pixel werd vastgelegd, zien we Joe Biden naast Rosalynn Carter geknield zitten, terwijl Jill Biden knus tegen Jimmy Carter zit. In verhouding lijken de Carters piepkleine mensjes te zijn en de Bidens lijken wel reuzen. Tot grote hilariteit op sociale media, waar al snel parodieën verschenen en waar de vraag werd gesteld of Carter in een poppenhuis woont.

Nu valt dat verschil in de realiteit reuze mee: met 1,77 meter lichaamslengte is Jimmy Carter slechts 5 centimeter kleiner dan Joe Biden, terwijl Rosalynn Carter met haar 1,65 meter ook maar een handvol centimeters kleiner is dan Jill Biden.

Optisch bedrog

Waarom zien we dan zo’n immens verschil? Dat ligt simpelweg aan de lens die de fotograaf gebruikte om het kiekje te schieten: een groothoeklens, een lens die - de naam zegt het zowat - brede beelden maakt. Dat is handig als je veel op de foto wil vastleggen, maar zo’n lens heeft ook een groot nadeel: ze vergroot de dingen die aan de zijkanten van de foto staan. 

Als de fotograaf dan nog eens dicht bij de objecten gaat zitten die hij wil fotograferen, is die vergroting extra groot. En daardoor worden de Bidens, die aan de zijkanten zitten, dus extra uitvergroot in vergelijking met de Carters.

Mondmaskers?

Online kwamen er niet alleen opmerkingen over het verschil in grootte; er worden ook opmerkingen gemaakt over het feit dat niemand op de foto een mondmasker draagt, terwijl Joe Biden dat vaak wel doet, zelfs in de buitenlucht en online vergaderingen. 

Nu stelt een laatste, voorlopig advies van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit wel dat mensen die volledig gevaccineerd zijn, zoals Biden, binnen geen mondmasker meer hoeven te dragen. Maar Biden geeft natuurlijk wel een tegenstrijdig signaal.

Meest gelezen