Burgemeester van Sint-Truiden geeft dan toch toe dat ze al in maart gevaccineerd is: "Inschattingsfout gemaakt"

Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) geeft dan toch toe dat ze al in maart gevaccineerd is, terwijl op dat moment de 85-plussers aan de beurt waren. Gisteren wilde ze noch bevestigen noch ontkennen. "Ik ben ervan overtuigd niets onwettigs te hebben gedaan, maar ik zou dit niet opnieuw doen."

"Ja, ik ben inderdaad gevaccineerd in maart", geeft burgemeester Veerle Heeren toe. "Op dat moment waren er dagelijks vrij grote hoeveelheden niet toegewezen vaccins doordat het oproepingssysteem niet helemaal op punt stond en een groep opgeroepen zorgverleners al eerder gevaccineerd waren in hun instelling. Ik verzeker u dat wij de vaccinatiestrategie van de overheid nauwgezet gevolgd hebben waarbij een aantal doelgroepen en prioritaire lijsten werden vastgelegd."

Bekijk de reactie van Veerle Heeren en lees verder onder video:

Videospeler inladen...

Vaccinatiecentrum

De burgemeester heeft naar eigen zeggen meermaals de suggestie vanuit het vaccinatiecentrum om zich te laten vaccineren geweigerd. "Maar gelet op mijn dagelijkse aanwezigheid in het vaccinatiecentrum als burgemeester, ben ik uiteindelijk op deze suggestie ingegaan. Men heeft mij meegenomen in de vaccinatie van de groep vrijwilligers van het vaccinatiecentrum."

"Wij hebben niemand meermaals gesuggereerd om zich laten te vaccineren", zegt adviesburo PROBIS dat het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden leidt. "Wij doen er wel alles aan om geen enkel vaccin te moeten weggooien, bieden alle restjes aan op het einde van de dag al moeten we bejaarden van de markt gaan plukken. Maar wij zijn op ons eentje niet het vaccinatiecentrum, het kan zijn dat die suggestie van iemand anders gekomen is." 

"Het kan altijd dat een vaccinatiecentrum op een bepaald moment in een noodsituatie iemand uitnodigt via een eigen systeem", duidt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Dat is een lokale vrijheid die we vaccinatiecentra moeten geven." Moonens zegt dat de vaccinatiecentra in eer en  geweten de vaccinatiestrategie volgen en dat de vaccinatiecijfers dat ook aantonen.

Lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Familie en vrienden

Op de vraag of er ook familie of vrienden van de burgemeester al in maart zijn gevaccineerd, zegt Heeren: "Ik ben op geen enkel ogenblik voor iemand concreet tussen gekomen en ik werd ook niet verwittigd of en wanneer zij werden opgeroepen. In ieder geval is het zo dat deze personen enkel werden gevaccineerd met overschotten. Zo zijn we erin geslaagd nooit 1 vaccin verloren te laten gaan." Op de vraag of ook haar zoon (een twintiger) al zou gevaccineerd zijn, wil Heeren niet antwoorden.

Burgemeester Heeren herinnert zich naar eigen zeggen niet meer of ze 's ochtends dan wel 's avonds zou zijn ingeënt. Mocht dat 's ochtends het geval geweest zijn, lijkt het argument dat ze met een overschot is gevaccineerd geen steek te houden. "Maar er is niets aan de hand", weerlegt Heeren. "Er waren dagen dat we een hele grote hoeveelheid vaccins hadden die niet konden worden toebedeeld omdat bijvoorbeeld de opgeroepen zorgverleners al bleken gevaccineerd te zijn in hun woonzorgcentrum. Dan is het logisch dat er een tijdsslot vrijkwam." 

Ik wil me verontschuldigen bij de inwoners van Sint-Truiden

Burgemeester Veerle Heeren

"Ik ben ervan overtuigd niets onwettigs te hebben gedaan, maar ik zou dit niet opnieuw doen", besluit Heeren. "Door mij te laten overtuigen heb ik een inschattingsfout gemaakt. Bovendien heb ik de foute perceptie niet voorzien die de voorbije dagen is ontstaan en ik wil mij hiervoor uitdrukkelijk verontschuldigen bij de inwoners van de regio Sint-Truiden."

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wat nog veel erger is, is dat de burgemeester volgens mij niet alles heeft gezegd over de mensen in haar entourage

Ludwig Vandenhove (Vooruit)

Zoals aangekondigd dient Ludwig Vandenhove (Vooruit) een klacht in tegen Heeren. "De stukken zijn deze morgen vertrokken", zegt het oppositieraadslid. "Zowel naar minister Bart Somers, de gouverneur als naar het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid." 

Vandenhove vraagt ook een extra gemeenteraad over de kwestie. "Ik denk dat de burgemeester - als ze zich verontschuldigt - zich best publiekelijk in de gemeenteraad verontschuldigt", zegt hij. In die gemeenteraad wil hij ook vragen stellen: "Wat nog veel erger is, is dat de burgemeester volgens mij niet alles heeft gezegd over de mensen in haar entourage."

Meest gelezen