BELGA

Coronaploegen, coaches, sensibiliseren: zo bereiden Oost-Vlaamse steden zich voor op heropening terrassen

Bij de heropening van de horeca, zaterdag 8 mei, zetten de meeste steden in op informeren en begeleiden. Ze rekenen op de verantwoordelijkheid van de bezoekers, maar beseffen ook dat de lonkende vrijheid in combinatie met alcohol gevaren inhoudt. In veel steden worden dan ook stewards, coronacoaches en/of extra politieploegen ingezet om de mensen te wijzen op de regels en indien nodig in te grijpen.

Zaterdag 8 mei gaat de kurk van de coronafles, of wordt het dopje op zijn minst wat losgedraaid. De horeca mag de terrassen heropenen. Tot 22 uur mag je dan opnieuw genieten van een glas in de buitenlucht. Het belooft dit weekend ook nog eens mooi weer te zijn, dus alles wijst erop dat het druk wordt zaterdag. Uit een rondvraag van Radio 2 Oost-Vlaanderen bij de drie centrumsteden in de provincie (Aalst, Gent en Sint-Niklaas), blijkt dat de steden volop inzetten op sensibiliseren en informeren en pas in tweede instantie op repressie.

"Net als iedereen kijken ook wij uit naar de heropening van de terrassen", legt politiecommissaris Els De Ridder van Sint-Niklaas uit, "om terug mensen te kunnen zien en de eerste stap naar verdere versoepelingen te kunnen nemen. We zullen natuurlijk aanwezig zijn in de stad om de maatregelen te controleren, maar dan wel in de filosofie van het gastheerschap: iedereen is welkom om zich te amuseren, zolang dat gebeurt in respect en met zin voor verantwoordelijkheid".

Verschillende regels op verschillende momenten maken het niet makkelijk

Extra politiepatrouilles zet Sint-Niklaas niet in. Dat is in Aalst wel anders. Daar worden de coronaploegen van de stadspolitie verdubbeld. Burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese(N-VA): "We laten niets aan het toeval over. We oriënteren onze coronaploegen van de politie volledig op de horecazone op en rond de Grote Markt. We gaan het aantal ploegen ook verdubbelen met de bedoeling alles vlot en rustig te laten verlopen". 

De Aalsterse burgemeester betreurt wel dat er niet direct 1 lijn zit in de geldende maatregelen. "Tot 22 uur mag men met 4 op een terras zitten, maar een minuut nadien mag je wel nog samenscholen met 10 mensen. dat maakt de handhaving niet gemakkelijk. En om middernacht verandert het dan nog eens. Dan geldt er geen avondklok, maar wel een samenscholingsverbod waardoor je met maximum 3 mensen mag samen zijn. In een tijdslot van 2 uur zijn er 3 verschillende regels die van toepassing zijn, en dat maakt de ordehandhaving niet makkelijk."

kasto80

Meest gelezen