Deinze bestrijdt invasieve Japanse duizendknoop met nieuwe methode: "Je moet ze meteen uitgraven"

In Deinze heeft het INBO, het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek, een nieuwe methode getest om uitbraken van de Japanse duizendknoop in de toekomst te vermijden. De uitheemse plant is moeilijk te bestrijden, maar nieuwe verspreidingen kunnen wel aangepakt worden. "Het is belangrijk dat je de hele wortel eruit trekt", zegt Koen Van Muylem van het INBO.

De Japanse duizendknoop is al enkele jaren bezig aan een opmars in ons land. Er zijn geen insecten die de uitheemse plant bedreigen. Daarbovenop verdringt ze ook nog eens inheemse plantensoorten. Eens de plant volgroeid is, valt ze nog moeilijk te bestrijden. Dat is ook zo in Nevele, bij Deinze. Al lijkt een nieuwe methode daar nu wel succesvol te zijn. "Het is belangrijk dat je ze allemaal kan onderscheppen en dat je de hele wortel eruit trekt. Anders schiet de plant opnieuw uit de grond", zegt INBO-woordvoerder Koen Van Muylem.

Uitgraven als ze klein zijn

Bij het Afleidingskanaal van de Leie in Nevele is op die manier een nieuwe uitbraak vermeden, door de plantjes meteen uit te graven. "We zijn er aan begonnen in 2017 en nu merken we dat 85 procent van de plantjes zijn verdwenen. We hebben goede hoop dat we ze allemaal gaan wegkrijgen."

Volgens de onderzoekers is het een werk van lange adem, maar eentje dat wel de moeite waard is. "Elk jaar moet je de dijk langslopen met de spade in de hand en kijken waar de plantjes zijn opgeschoten. Die zijn in het begin van het jaar zo’n 20 à 30 centimeter hoog. Dan moet je in actie schieten. Vanaf het moment dat de planten te groot zijn, is het al te laat."

kasto80

Meest gelezen