Democratische oppositie tegen militaire junta in Myanmar wil een eigen gewapende macht oprichten

In Myanmar wil de "regering van nationale eenheid" die onlangs is opgericht als alternatief voor de militaire junta een eigen gewapende macht oprichten. Die zou op termijn de basis moeten vormen voor een nieuw leger. Het is niet duidelijk hoe dat kan gebeuren, maar waarnemers vrezen dat de huidige crisis kan evolueren naar een burgeroorlog.

Voor alle duidelijkheid: die "regering van nationale eenheid" werd een paar weken geleden opgericht door aanhangers van de door de militairen afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi, enkele andere partijen en leiders van gewapende rebellengroepen van minderheden zoals de Karen, Kachin en Shan. Die tegenregering werpt zich op als echte regering tegenover wat de onwettelijke militaire regering genoemd wordt.

Volgens de oprichters moet de nieuwe gewapende macht in eerste instantie de betogers beschermen tegen repressie door het leger en de oproerpolitie. In een later stadium zou die macht moeten evolueren naar een nieuw leger van de Federale Unie onder controle van verkozen politici. Dat leger zou ook een einde moeten moeten maken aan decennia van strijd tussen het huidige militaire machtsapparaat en de etnische groepen.

Hoe dat in de praktijk moet, is nog niet duidelijk, want die "regering van nationale eenheid" leeft ondergedoken. In de praktijk ligt de macht nog in handen van de militaire junta die in februari de macht heeft overgenomen. Wel heeft die junta weinig krediet en weinig greep op de overheidsadministratie die door protesten en stakingen zo goed als platligt. 

Legertop vecht op veel fronten tegelijk

De "Tatmadaw", het militaire machtsapparaat met meer dan 400.000 soldaten, zwaait al sinds 1962 de plak over het land en zal zich niet zonder meer opzij laten zetten. Waarnemers waarschuwen echter al langer dat de huidige crisis in Myanmar kan leiden tot een heuse burgeroorlog zoals eerder bijvoorbeeld in Syrië gebeurd is. (Lees verder onder de foto).

Deze foto van over de Thaise grens genomen toont een brandende legerbasis na een aanval van de Karen.

De voorbije weken is het leger het doelwit geworden van de talrijke gewapende etnische groepen in het land. Zo heeft de KNU (Karen National Union) -een militie van de Karen-minderheid langs de grens met Thailand- enkele weken geleden daar een legerbasis onder de voet gelopen. In het noorden heeft de KIA (Kachin Independence Army) -het leger van de lokale Kachin-minderheid- de aanvallen opgevoerd en zou het een legerhelikopter hebben neergeschoten. Ook andere minderheden zoals de Chin en de Arakanezen in het westen en de Shan in het oosten zouden de wapens opnemen tegen hun erfvijand, het Myanmarese leger.

Dat leger heeft de beste gevechtseenheden uit de grensgebieden teruggetrokken naar de grote steden om daar het protest neer te slaan. De etnische rebellengroepen krijgen daardoor kansen, maar als er nu ook gevechten zouden uitbreken met gewapende aanhangers van Aung San Suu Kyi, dan moet de junta wel op veel fronten tegelijk gaan vechten. In elkaar storten zal dat leger dan nog niet doen, maar wel kunnen de spanningen binnen de junta groeien en is een coup binnen de coup niet uit te sluiten als grote economische belangen bedreigd worden. Zie kaart onder de explainer van Aung San Suu Kyi.

Videospeler inladen...

Kaart met de belangrijkste etnische milities.

Meest gelezen