Opnieuw meer bezoek in rusthuizen: "Eerste keer dat ik mijn kleinzoon zie" 

Vanaf zaterdag wordt de bezoekregeling versoepeld in de woonzorgcentra en de cafetaria's mogen er weer open. Voor een aantal woonzorgcentra is dat te veel tegelijk. Daarom voeren ze de versoepelingen stapsgewijs in. 

Vanaf komend weekend mogen bewoners van woonzorgcentra weer meer bezoek krijgen. En de cafetaria's mogen er ook weer open. Maar onder meer woonzorgcentrum Home Elisabeth in Sint-Truiden vond dat te veel versoepeling tegelijk.  Daarom wordt daar vandaag bijvoorbeeld al de bezoekregeling versoepeld.  Directrice Sarah Swinnen: "We vrezen dat als we die versoepeling  in het weekend doen, dat dat een toeloop wordt. En we hebben de afspraak dat de verschillende bubbels niet samen op bezoek mogen komen."

Ik kan hem eindelijk vastpakken

"Het is de eerste keer dat ik mijn kleinzoon van 1.5 jaar zie", zegt Georgette, die in Home Elisabeth verblijft. "Achter het venster heb ik hem wel al gezien he, maar nu heb ik hem voor het eerst mogen pakken. Ik moet er bijna van huilen." 

De cafetaria gaat in Home Elisabeth pas volgende week open. Voor een woonzorgcentrum is het beter dat dat tijdens een weekdag gebeurt en niet in het weekend, vindt de directie. Sarah Swinnen: "Voor medewerkers geeft het meer controle als ze weten dat er leidinggevenden aanwezig zijn die mee een oogje in het zeil houden." Ook in Triamant in Velm gaat de cafetaria pas volgende week open, omdat dat gemakkelijker te regelen is dan. 

Nog niet overal duidelijkheid

Uit een kleine rondvraag blijkt dat in een aantal woonzorgcentra deze week nog overlegd wordt of en hoe de nieuwe maatregelen ingevoerd worden. In de meeste woonzorgcentra is extra bezoek mogelijk maar met voldoende afstand en mondmaskers. Daarom stimuleren veel woonzorgcentra bewoners om met hun bezoekers te gaan wandelen. Buiten mogen rusthuisbewoners trouwens met 10 mensen afspreken. 

Meest gelezen