Egel opnieuw meest aangereden wilde diersoort in Vlaanderen

De egel is in Vlaanderen nog altijd het meest gemelde verkeersslachttoffer bij de wilde dieren. Daarna volgen de gewone pad en de houtduif. Dat zegt Natuurpunt op basis van meldingen van 2.600 vrijwilligers. In totaal werden de afgelopen 3 jaar zo'n 30.000 aanrijdingen van wilde dieren gemeld. Er werden ook 2.787 verkeersongevallen geteld met grote zoogdieren zoals herten, reeën en everzwijnen.

Er worden nog altijd veel wilde dieren aangereden in het verkeer. 30.873 om precies te zijn in Vlaanderen. Al gaat het hier enkel om de gevallen die gemeld zijn door vrijwilligers. Volgens Natuurpunt ligt het werkelijke cijfer vele keren hoger. "We weten dat er in Vlaanderen jaarlijks zo'n 5 miljoen wilde dieren sterven in het verkeer", zegt Annelies Jacobs van Natuurpunt.

Uit de studie van Natuurpunt blijkt dat de egel opnieuw het meest gemelde verkeersslachtoffer is in Vlaanderen (4.707 meldingen). Daarna volgen de gewone pad (2.953 meldingen) en de houtduif (1.988 meldingen). De vos en de steenmarter sluiten de top 5 af met 1.642 en 1.576 meldingen.

Dat de egel opnieuw helemaal bovenaan staat, is volgens Natuurpunt opvallend. "De egel is al 10 jaar op rij het meest gemelde verkeersslachtoffer. We weten nochtans dat hun aantal de laatste jaren heel sterk achteruitgaat in Vlaanderen. Op 10 jaar tijd zijn ze gehalveerd en dat is toch wel alarmerend", zegt Annelies Jacobs. 

Als meer mensen hun tuin met elkaar verbinden dan moeten egels niet telkens de straat oversteken

Annelies Jacobs, Natuurpunt

"Daarom willen we mensen aanmoedigen om hun tuinen met elkaar te verbinden met een egelstraat, een kleine opening van ongeveer 15 centimeter, waardoor egels veilig van tuin naar tuin kunnen lopen en niet telkens de straat moeten oversteken."

Natuurpunt wil met het onderzoek ook in kaart brengen op welke wegen en plekken er opvallend meer wilde dieren worden aangereden. "Dat is heel interessante informatie om heel gericht op die plaatsen ingrepen te gaan doen", zegt Annelies Jacobs.

Muurhagedissen, dassen en groot wild

Opvallend is dat er in de provincie Oost-Vlaanderen ook veel muurhagedissen dood werden teruggevonden in het verkeer, 150 om precies te zijn. 

"De soort komt vooral voor langs de spoorlijn Gent-Dendermonde", zegt Jacobs. "Die populatie muurhagedissen zit daar al enkele jaren. En net naast die spoorweg is ook een fietspad. Dat maakt de situatie voor de reptielensoort natuurlijk extra gevaarlijk. Er zijn nu ook infobordjes gehangen waardoor fietsers attent worden gemaakt op de aanwezigheid van die muurhagedissen."

In de provincie Limburg zijn dan weer opvallend meer aanrijdingen met everzwijnen en dassen geteld. "We weten dat de das aan een comeback bezig is in Vlaanderen, maar de soort bevindt zich momenteel toch vooral nog in Limburg. Net als het everzwijn. Die twee soorten worden dan ook vaker aangereden in Limburg dan in de rest van het land."

Naast meldingen van vrijwilligers heeft Natuurpunt via lokale politiezones in Vlaanderen ook cijfers verzameld van aanrijdingen met grote zoogdieren, zoals herten, reeën en everzwijnen. Er werden op die manier 2.787 verkeersongevallen met grote zoogdieren geteld. In totaal werden 1.100 reeën, 1.234 hertachtigen (ree, edelhert, muntjak of damhert) en 263 everzwijnen als verkeersslachtoffer geregistreerd.

Dit zijn de meest gemelde wilde diersoorten als verkeersslachtoffer in Vlaanderen (volgens de studie van Natuurpunt):

  1. Egel - 4.707
  2. Gewone pad - 2.953
  3. Houtduif - 1.988
  4. Vos - 1.642
  5. Steenmarter - 1.576
  6. Rode eekhoorn - 1.490
  7. Haas - 971
  8. Bruine rat - 884
  9. Ree - 873
  10. Merel - 771

Meest gelezen