AFP or licensors

Ex-president Donald Trump lanceert eigen "communicatieplatform" (een blog)

Donald Trump heeft een nieuw “communicatieplatform” gelanceerd: een blog waarop de ex-president van de Verenigde Staten weer eigenhandig berichten online kan publiceren nadat hij begin dit jaar verbannen werd van de grote socialemediakanalen. Uitgerekend vandaag beslist Facebook of Trump al dan niet definitief verbannen wordt.

Donald Trump zal herinnerd worden als de eerste Amerikaanse president die via Twitter ongefilterd zijn ongezouten meningen en beslissingen online zette. Maar aan dat ongefilterde kwam in januari, op het einde van zijn ambtstermijn, plots een einde. 

Na de bestorming van het Capitool werd de - allerminst uit eigen beweging - ontslagnemende president van de sociale media gegooid: op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube is Trump sindsdien persona non grata. 

(Nog) geen nieuw platform

Eind maart kondigde adviseur Jason Miller aan dat Trump over twee à drie maanden  met een eigen platform zou komen. “Dit nieuwe platform zal groot zijn” en “het zal tientallen miljoenen mensen aantrekken”, klonk het op de bevriende nieuwszender Fox.

Nu, anderhalve maand later, lanceert Trump “From the desk” (“Vanop het bureau”). Het is een aparte pagina op zijn website waarop Trump in antichronologische volgorde berichtjes publiceert, een blog dus.

“Dit is niet een nieuw socialmediaplatform”, verduidelijkt adviseur Miller op Twitter. Daarover zullen we in de nabije toekomst bijkomende informatie brengen.”  Het is dus nog afwachten of er daadwerkelijk een volwaardig sociaal platform komt. (Lees verder onder de tweet.)

De berichtjes die intussen online staan, zijn typisch Trumpiaans: de superlatieven worden niet geschuwd, politieke tegenstanders worden beschimpt, de verkiezingsuitslag wordt nog altijd in twijfel getrokken en het nieuws wordt weer fake genoemd.

Naast de berichtjes van Trump staan knoppen waarmee lezers ze kunnen liken en ze kunnen delen op Twitter en Facebook, de plekken waar Trump dus zelf niet meer kan publiceren. 

Van Twitter werd Trump definitief verbannen. Of hij op Facebook (en Instagram, dat ook van Facebook is) tot het einde der tijden niet meer welkom is, wordt uitgerekend vandaag beslist. Het is de “Facebook Oversight Board”, een toezichtsraad, die daarover de knoop zal doorhakken.

Meest gelezen