Ann-Sophie Deldycke

Fotogalerij als eerbetoon aan garnaalvissers Zeebrugge: "Visser zijn is een harde metier"

In de Oude Vismijn in Zeebrugge zijn sinds kort levensgrote foto's te bewonderen over de garnaalvisserij als eerbetoon aan de vissers. Ann-Sophie Deldycke, fotografe uit Brugge ging 24 uur lang mee met de vissersboot 'De Goede Hoop' om, het leven zoals het is, aan boord vast te leggen. 

Aan de Oude Vismijn in Zeebrugge hangen 12 levensgrote foto's vanop de visserboot 'De Goede Hoop'  in een openlucht fotogalerij, die je gratis kan bezoeken. Fotograaf Ann-Sophie Deldycke uit Brugge ging 24 uur lang mee op pad met Kapitein Kurt en zijn vissers om het leven aan boord in beeld te brengen. "Ik moest foto's en sfeerbeelden nemen voor het visrestaurant 'De Gouden Karpel' in Brugge. Maar al vlug werd het een echt eerbetoon voor alle vissers. "

Eerbetoon aan de vissers

De grootste foto aan het themapark Seafront Brugge is er een van visser Peter. Hij is al visser sinds z’n 19de. "Toen hij juist begonnen was als visser ging hij samen met 3 andere opvarenden vissen in Engeland. Hun boot kwam in zwaar onweer terecht en is gekapseisd. Zijn 3 andere kompanen hebben het helaas niet gehaald. Peter heeft zelf 3 dagen en 2 nachten doorgebracht op een reddingsvlot voordat er een tanker passeerde en hem kon redden. Hij bleef een maand thuis, maar daarna is hij gewoon terug beginnen vissen", vertelt fotograaf Deldycke over de ontmoeting. 

"De fotogalerij is een eerbetoon voor hem en zijn medevissers. Het kan gebeuren dat je 30 jaar lang vaart op rustige wateren als visser, maar dan kan je plots getroffen worden door de kracht van de natuur. Visser zijn is nog altijd een harde 'metier'. Ik vind het belangrijk dat mensen weten als ze een stukje vis of een garnaalkroket eten, dat dat er niet zomaar gekomen is." 

Het leven aan boord zoals het is

Dat visser zijn een harde stiel is, heeft fotograaf Ann-Sophie aan den lijve ondervonden: "Ik had geen idee hoe het leven aan boord zou zijn tussen de vissers. Zij worden 's nachts om de 2 uur gewekt door een soort gejodel van de kapitein, die naar beneden roept. Je kan daar geen 4 uur aan een stuk slapen. Wanneer je net in slaap valt, moet je terug opstaan om de vis binnen te halen en te kuisen". 

"Ik heb er zelf ook een kort dutje kunnen doen. Rond 23 uur gaan de vissers naar hun kajuit even slapen in een slaapzak in een stapelbed. Zij slapen gewoon in de kleren die ze normaal dragen. Wanneer ze wakker worden trekken zijn daarbovenop een waterdicht pak aan met botten en bretellen en daarover nog eens een grote regenjas."

Wanneer de boot 's nachts fel verlicht wordt en er luide muziek opstaat, lijkt het wel een feestje
Fotograaf Ann-Sophie Deldycke

Het is vermoeiend, maar het heeft volgens fotografe Deldycke ook hele leuke kanten: "Maar het leuke is wel, als het 's nachts pikdonker is, dat de boot zelf felverlicht wordt. Er was heel veel licht aan boord en dan staat de muziek ook heel luid. Dan lijkt het precies allemaal een feestje".  

24 uur vol uitdagingen

De 24 uur aan boord van 'De Goede Hoop waren niet zonder uitdagingen."Het was voor mij een uitdaging om mijn camera stil te kunnen houden. Ik moest rekening houden met de bewegingen van de boot en zelf een beetje meebewegen. Het was ook even zoeken naar een goede sluitertijd."

"Gelukkig werd ik niet zeeziek aan boord van de visserboot", vertelt fotograaf Deldycke opgelucht. "Als ik van de boot stapte, was ik wel wat landziek. Toen ik terug normaal probeerde te wandelen, was het precies alsof ik zat was zonder alcohol. Aan boord hebben we alle natuurfenomenen  meegemaakt, gaande van regen tot een kleine storm en erna mooie zonneschijn. We konden genieten van alles wat de natuur te bieden heeft, zoals een prachtige zonsop- en ondergang. De foto's in de openlucht tentoonstelling zijn echte foto's van het leven aan boord van een vissersboot en niet geposeerd", besluit fotograaf Ann-Sophie trots. 

Meest gelezen