Gentse cafébaas lapt verwaarloosd Mariabeeldje op: "Bij deze is mijn schuld bij de Heilige Maria vereffend"

Het Mariabeeldje op de gevel van de Gentse Sint-Lucascampus is terug in zijn oude glorie hersteld. Overbuur Tijl Vermeersch van café Fatima stak samen met twee studenten de handen uit de mouwen om 'zijn patroonheilige' op te knappen. "In 2015 heeft een zware brand mijn café vernield. Ik ben niet echt gelovig, maar als je zo diep zit, grijp je toch sneller naar religie. Dat beeldje heeft toen veel betekend voor mij."

'Santuário de Fátima': in het begin van de 20ste eeuw niet meer dan enkele onbekende katholieke gebouwen en structuren in een Centraal-Portugees dorpje, zo’n 120 kilometer noordoostwaarts van Lissabon. Tot een serie verschijningen van de Heilige Maagd Maria in 1917 de geschiedenis van de plaats voorgoed veranderde: Fátima kreeg een basiliek, werd van dorp naar stad gepromoveerd en scoorde de illustere bijnaam 'het altaar van de wereld'.

Beeldjes van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima, verwijzend naar Maria haar verschijning op het bedevaartsoord, vind je sindsdien zowat overal ter wereld terug. Zo ook op de gevel van de Sint-Lucascampus in het historische hart van Gent. De muurkapel kwam er in 1949 en leende later haar naam uit aan het tegenoverliggende café. De laatste jaren ging de staat van het kapelletje er serieus op achteruit.  En dat was ook Tijl Vermeersch van café Fatima niet ontgaan.

Zware brand

"Het Mariabeeldje zat verstopt achter spinnenwebben en op de kast was met graffiti gespoten", legt Tijl uit. "Ik kon het echt niet meer aanzien. In 2015 heeft een zware brand mijn café vernield. We waren toen alles kwijt en de toekomst van café Fatima zag er somber uit. Ik ben niet echt gelovig, maar als je zo diep zit, grijp je toch sneller naar religie. Dat beeldje heeft toen veel betekend voor mij."

 Ik had mijzelf opgelegd om ooit op bedevaart te gaan naar Fátima. Dat plan kan ik nu laten varen: bij deze is mijn schuld bij Onze-Lieve-Vrouw vereffend

Tijl Vermeersch van café Fatima

(Lees verder onder de voor-en-na-foto van het Mariabeeldje)

Verdwenen sleutel

En dus schoot Tijl in actie. Samen met Marthe en Robbe, twee studenten die ook in de buurt wonen, gaf hij de muurkapel een volwaardige opfrisbeurt. "De buitenkant was snel opgeknapt, maar de binnenkant bleek een grotere uitdaging: het sleuteltje van de kast was namelijk zoek", gaat Vermeersch verder. "We zijn eerst gaan aankloppen bij Sint-Lucas, maar daar konden ze ons niet verderhelpen. Via een oproep op Facebook zijn we dan bij bisdom Gent beland."

Tijl kwam zo een pater op het spoor die het beeldje vroeger onderhield. "De man was al een tijdje overleden, wat de staat van de muurkapel verklaart", gaat hij verder. "We zijn daarna nog gecontacteerd door een broeder die zei dat het sleuteltje in de bibliotheek van Sint-Lucas lag.  Door recente verbouwingen in de bibliotheek bracht ook dat spoor jammer genoeg niets op: de locatie van de sleutel nam de pater mee naar zijn graf."

(Lees verder onder de foto van Marthe, Tijl en Robbe)

Uiteindelijk zat er niets anders op dan een bezoekje van de slotenmaker. "Dat was niet goedkoop, maar dat had ik er wel voor over", besluit Vermeersch. "Na de brand in mijn café heb ik veel staan bidden aan dat Mariabeeldje. Ik heb uiteindelijk enorm veel steun gehad - zowel van klanten als van de eigenaar van het pand, brouwerij Huyghe - en mijn café is er doorgekomen. Ik heb mijzelf nadien opgelegd om ooit op bedevaart te gaan naar Fátima. Dat plan kan ik nu laten varen: bij deze is mijn schuld bij de Heilige Maria vereffend."

Beluister hier het gesprek met Tijl Vermeersch van café Fatima bij Radio 2 Oost- Vlaanderen: 

kasto80

Meest gelezen