Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

"Laat meer persoonlijke vroedvrouwen toe in ziekenhuizen": dat vragen vroedvrouwen op Internationale Dag van de Vroedvrouw

De Antwerpse afdeling van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) vraagt ziekenhuizen om meer persoonlijke vroedvrouwen toe te laten in ziekenhuizen. Dat doen ze naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Ze wijzen erop dat wetenschappers aantonen dat hun werk veel positieve effecten heeft op moeder en kind. VBOV zegt dat dat tijdens de coronapandemie nog belangrijker is geworden, omdat aanstaande ouders er vaak helemaal alleen voor stonden. Daarom willen ze het werk dat ze voor de bevalling deden, voort kunnen zetten tijdens en na de bevalling, ook in het ziekenhuis. 

Vroedvrouwen zorgen er niet alleen voor dat lichamelijk alles zo optimaal mogelijk verloopt, ze hebben ook een mentale functie, zegt VBOV. Tijdens de coronapandemie voelen zwangere vrouwen zich meer alleen, omdat ze niet overal hun zwangere buik kunnen gaan tonen. Partners voelen zich dan weer vaker uitgesloten, omdat ze niet altijd mee naar consultaties mogen. Na de geboorte is er ook minder bezoek. 

"Wij pleiten dan ook voor open ziekenhuizen die vroedvrouwen toelaten om gezinnen, die ze al kennen en begeleidden tijdens de zwangerschap, ook te ondersteunen tijdens de bevalling", zegt Marlene Reyns, voorzitter van VBOV Antwerpen op Radio 2 Antwerpen. Enkele ziekenhuizen laten dat al toe. "Maar het is nog heel minimaal en we pleiten ervoor om dat dus uit te breiden."

Minder keizersnedes

De beroepsorganisatie vraagt ook dat ziekenhuizen hun eigen team van vroedvrouwen zouden uitbreiden. Vaak moeten die nu verschillende vrouwen tegelijk begeleiden bij de bevalling. Een persoonlijke begeleiding van elke vrouw is beter, zo klinkt het.

Dat blijkt volgens VBOV ook uit wetenschappelijk onderzoek: een-op-eenzorg van vroedvrouwen aan gezinnen zorgt ervoor dat het aantal keizersnedes afneemt en vrouwen in arbeid hebben ook minder nood aan pijnverdoving.

Meest gelezen