Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Israëlische president vraagt centrumpoliticus Yair Lapid om een nieuwe regering te vormen

In Israël heeft president Reuven Rivlin de voormalige journalist Yair Lapid gevraagd om een regering te vormen. Eerder was huidig premier Benjamin Netanyahu daar niet in geslaagd. Het is ook niet zeker of Lapid dat wel kan. Lapid leidt de seculiere centrumpartij Yesh Atid, maar moet veel steun bijeenharken bij tal van andersgezinde partijen om een regering te kunnen vormen.

Eerder vandaag is de termijn verstreken die huidig premier Benjamin Netanyahu toebedeeld kreeg om een regering te vormen. Netanyahu is daar niet in geslaagd en dus keerde het initiatief terug bij president Reuven Rivlin. Vanavond heeft die Yair Lapid, de leider van de centrumpartij Yesh Atid, gevraagd om een regering samen te stellen.

Succes is echter evenmin verzekerd. Lapid zou de steun hebben van 56 van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement, maar dat is dus nog ver van een meerderheid. Hij zal dus nog minstens vijf zetels moeten gaan zoeken en dat is niet eenvoudig en als het lukt, zal het tegen een hoge prijs zijn. 

Yair Lapid is 57 en was eerder journalist, de gastheer van een populaire talkshow op de tv en hij schrijft ook boeken. In 2012 stapte hij in de politiek en richtte hij de centrumpartij voor de toekomst, Yesh Atid, op. Die krijgt vooral steun uit de seculiere en liberale middenklasse en zet zich af tegen de grote invloed van religieuze partijen in Israël. Yesh Atid heeft 17 zetels en is de tweede partij van het land geworden, maar wel op grote afstand van de conservatieve Likoed van Netanyahu. 

De belangrijkste taak van Lapid is nu een regeringsmeerderheid in elkaar te puzzelen en vermijden dat Israël voor de vijfde keer op twee jaar tijd naar de stembus moet. De voorbije vier verkiezingen hebben telkens geen of slechts een heel kortstondige coalitie tot stand kunnen brengen. Het politieke landschap in Israël is dan ook erg versnipperd. Op Likoed en Yesh Atid na heeft geen enkele partij meer dan 9 zetels. Er is dan ook geen kiesdrempel in Israël en het bijeenharken van een meerderheid gaat vaak gepaard met politieke koehandel waar soms kleine "king makers" allerlei voordelen kunnen afdwingen van de grote partijen. 

Meest gelezen