Videospeler inladen...

Ivan De Vadder scherp voor burgemeester die vaccin vervroegd kreeg: "Geen moreel gezag om burgemeester te blijven" 

Volgens onze politiek analist Ivan De Vadder heeft de burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) nog onvoldoende moreel gezag om burgemeester te blijven. Heeren gaf toe dat ze in maart al een vaccin kreeg, toen het nog de beurt was aan 80-plussers. "Vergeet niet, zij is een oud-minister van Welzijn uit de Vlaamse regering. Dit had Wouter Beke kunnen zijn, had de pandemie in 2009 plaatsgevonden," zegt De Vadder in "Laat".

Het gerucht hing al een tijdje in de lucht: de burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) zou haar coronavaccin al in maart gekregen hebben, terwijl het op dat moment nog de beurt was aan de 80-plussers. 

De burgemeester wilde dat gerucht eerst niet bevestigen of ontkennen, maar deze middag moest ze, onder druk van haar partijvoorzitter Joachim Coens (CD&V), dan toch bekennen. Ze begrijpt de commotie, zegt ze nu, en ze verontschuldigt zich.

Bekijk hier de verontschuldiging en uitleg van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) in "Laat" en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Machtsmisbruik?

Een burgemeester die zichzelf te vroeg laat vaccineren, strafbaar is dat niet. "Op zich is dat niet zo erg, mocht er meteen transparantie zijn gekomen", zegt onze politiek analist Ivan De Vadder. "Misschien zouden er een aantal mensen over gestruikeld zijn, maar in maart zou haar uitleg zeer plausibel, transparant en correct zijn geweest."

Je voelt in haar reactie dat ze namen heeft doorgegeven: ook die mensen hebben restjes gekregen blijkbaar

Ivan De Vadder

Maar de communicatie van Heeren komt pas twee maanden later, nadat haar partijvoorzitter Joachim Coens (CD&V) en ook de inwoners van Sint-Truiden hadden aangedrongen op een verklaring. Bovendien kregen ook familieleden en mensen uit Heerens entourage een prik. "Je voelt in de reactie die ze geeft dat ze namen heeft doorgegeven", zegt De Vadder. "Ze was niet op de hoogte, ze is niet gecontacteerd, maar ook die mensen hebben restjes gekregen blijkbaar. Dat geeft ze allemaal toe."

Ook familieleden en mensen uit Heerens entourage zijn voorgekropen in de rij. Gaat het om machtsmisbruik? Bekijk het antwoord van Ivan De Vadder en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Vaccinrestjes of niet?

Volgens Heeren is ze gevaccineerd omdat ze vaak in het vaccinatiecentrum aanwezig is: "Alle vrijwilligers zijn gevaccineerd. Ik maak deel uit van dat vaccinatiecentrum, ik kom daar ook elke dag, daarom ben ik op een gegeven moment ingegaan op de suggestie om me ook te laten vaccineren". Vrijwilligers komen wel in aanmerking voor een prioritair vaccin, maar verder was het op dat moment in het vaccinatiecentrum de beurt aan 80-plussers.

Vergeet niet, zij is een oud-minister van Welzijn uit de Vlaamse regering. Dit had Wouter Beke kunnen zijn, had de pandemie in 2009 plaatsgevonden

Ivan De Vadder, politiek analist

Volgens Heeren is ze gevaccineerd met vaccinrestjes. Ze hamert erop dat er in Sint-Truiden "geen enkele dosis verloren is gegaan". Volgens de oppositie klopt dat niet, zegt Ivan De Vadder: "Het zou gaan om vaccins die midden in de dag zijn gegeven en die dus op dat moment naar 80-plussers hadden moeten gaan."

Politieke toekomst?

Dan rest de vraag of Heeren burgemeester in Sint-Truiden kan blijven. De oppositie in Sint-Truiden heeft alvast een klacht ingediend. Zelfs Heerens partijvoorzitter Joachim Coens (CD&V) verdedigt haar actie niet.

"Heel veel burgemeesters doen heel veel inspanningen en staan nu als een kapitein op het schip. Er mag niet het beeld ontstaan dat een kapitein zijn positie gebruikt of misbruikt om bepaalde voordelen te bekomen", is zijn niet mis te verstane boodschap in "Terzake".

"Wat mij betreft, heeft mevrouw de burgemeester geen moreel gezag meer om als burgemeester te blijven functioneren", zegt De Vadder. "Vergeet niet, zij is een oud-minister van Welzijn uit de Vlaamse regering. Dit had Wouter Beke kunnen zijn, had de pandemie in 2009 plaatsgevonden." De Vadder weet ook dat Heeren de sector en het dossier goed kent. "Eigenlijk zou zij dit nooit mogen doen."

Kan burgemeester Heeren aanblijven als burgemeester? Bekijk hier het antwoord van Ivan De Vadder in "Laat".

Videospeler inladen...

Meest gelezen