Bij de Kármánlijn is zelfs overdag de donkere ruimte te zien omdat de ijle atmosfeer het zonlicht niet meer verstrooit.
NASA Earth Observatory/Public domain

Jeff Bezos wil in juli met Blue Origin de eerste toeristen even in de ruimte brengen

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Jeff Bezos, wil op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen. Het is de bedoeling dat zij naar een hoogte van ruim 100 kilometer vliegen. Daar zijn ze een paar minuten gewichtloos en zien ze de kromming van de aarde. Daarna keert het tuig met zijn passagiers naar de begane grond terug. De vlucht van zo'n tien minuten is niet voor iedereen weggelegd: ze zou enkele honderdduizenden euro kosten. 

Het ongeveer twintig jaar geleden gestichte Blue Origin heeft de plannen vandaag naar buiten gebracht. Het ruimtetuig heet New Shepard en bestaat uit een herbruikbare draagraket en een capsule die landt aan drie parachutes. Aan boord is plaats voor zes betalende reizigers. 

Het ruimtetuig gaat niet hoog en niet snel genoeg om in een baan rond onze planeet te komen. Het gaat tot de zogenoemde Kármánlijn, een denkbeeldige grens op 100 kilometer boven het aardoppervlak die gezien wordt als het begin van de ruimte en het einde van de atmosfeer van de aarde, ook al is die niet scherp afgelijnd. 

De prijs van een vlucht is niet bekendgemaakt, maar een ticket zou enkele honderdduizenden euro kosten. Bezos, de rijkste mens ter wereld, is vooral bekend als oprichter van Amazon.

Sinds vandaag kan men bieden voor de trip van ongeveer tien minuten. Blue Origin zal de uitverkorenen op 12 juni bekendmaken.

Concurrent SpaceX van zakenman Elon Musk brengt al beroepsastronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Later dit jaar wil Musk een paar burgers een kans geven om naar de ruimte te gaan. Over een paar jaar wil hij ook een Japanse zakenman een rondje rond de Maan laten vliegen. 

Bovendien moet SpaceX over een paar jaar astronauten op de maan zetten en ze veilig terug naar de aarde brengen. Musk kreeg die miljardenopdracht van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. Blue Origin, dat naast de order greep, vecht dat besluit aan.

Een ander ruimtevaartbedrijf, Virgin Galactic van Richard Branson, wil dit of volgend jaar ook de eerste mensen naar de ruimte laten reizen.

Een capsule van Blue Origin na de landing.
Blue Origin/NASA

Meest gelezen