Radio 2

Koetsiers terug aan het werk in Brugge na half jaar pauze: "Plexischerm tussen koetsier en passagiers"

In Brugge rijden er vanaf vandaag weer koetsen door de binnenstad. Dat is al meer dan een half jaar geleden. Door de coronamaatregelen mochten de koetsiers al die tijd niet uitrijden. Maar straks mag het dus wel weer, maar nog altijd onder voorwaarden. 

De fietskoetsen en de sightseeing minibusjes op de markt gingen op 1 mei al terug aan de slag. De koetsiers starten vandaag en de stadsrondvaartbootjes op zaterdag 8 mei. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V): “Het is de bedoeling om gradueel verder op te schalen wanneer het aantal bezoekers toeneemt. We hopen dat we tegen juni weer een volwaardig toeristisch product kunnen aanbieden,  maar dat zal mee afhangen van de noodzakelijke verdere versoepelingen voor de horeca. Want zonder aanbod, geen bezoekers en zonder bezoekers kan de toeristische relance in Brugge niet op gang komen.”

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Koetsiers eindelijk aan het werk

Mathias Wentein van de Brugse koetsiers zegt dat alles coronaveilig zal verlopen: "We werken opnieuw met een plexischerm tussen koetsier en passagiers en ontsmetten telkens de koets na iedere rit. Het gaat ook telkens om een bubbel van eigen gezin of koppeltje.  Dat is ook het voordeel van de koets natuurlijk."

Ook voor de paarden zal het wennen zijn, want ze hebben een half jaar stilgestaan en zijn verdikt. We doen er alles aan om ze fit te krijgen, zegt Mathias Wentein nog: "Ze worden dagelijks gezadeld en we hebben al eens met de koets gereden tot in Damme om ze te trainen zodat ze fit op de markt kunnen staan."

De Brugse toeristenbootjes herbeginnen zaterdag. In 2019 vervoerden de stadsrondvaartbootjes 1.250.000 en de sightseeing minibusjes 50.000 bezoekers. Vorig coronajaar waren dat er respectievelijk slechts 251.000 en 11.000.

Radio 2

Meest gelezen