F.De Heel

"Ligo" is nieuwe naam voor volwassenonderwijs voor laaggeletterden

In Vlaanderen is 1 op de 7 volwassenen laaggeletterd. Een sollicitatiebrief schrijven, een uurrooster begrijpen, Smartschool gebruiken, schoolfacturen ontcijferen of online bankieren kan erg moeilijk zijn voor hen. In de 13 Centra voor Basiseducatie kunnen ze terecht voor een opleiding. Die hadden allemaal een andere naam. Vandaag heten ze Ligo. Dat is Esperanto voor “verbinden”. 

Ronny volgt al 11 jaar les bij Ligo, de Centra voor Basiseducatie. Hij volgde er Nederlands voor moedertaalsprekers, Engels, wiskunde, schrijven, begrijpend lezen en computer. “Ik snapte niet meteen alles in de lagere school. En als ik te veel vragen stelde, negeerden ze me. Vertellen, dat kon ik goed.” Hij ontwikkelde zo zijn trucjes. "Ik moest eens een verslag van een vergadering schrijven. Ik goot er expres koffie over en mijn vrouw schreef het thuis over. Niemand die merkte dat ik niet kon schrijven."

"Hier steken ze tijd in ons, dat is wat wij nodig hebben", zegt Ronny in deze video van Ligo. Het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

Op zijn 49e ging Ronny terug naar school. Hij wou het rapport van zijn dochter kunnen lezen. Hij is blij dat hij zich over de angst en twijfel heeft gezet. “Soms grijpt de angst me nog naar de keel. Een nieuwe automaat of een brief van de verzekering bijvoorbeeld, kleine letters, moeilijke woorden. Of de digitalisering. Parkeren? QR-code nodig. Een kaartje voor de bus? “Even een appje downloaden!” Zelfs geletterde mensen kunnen dat niet altijd. Maar ik ben bij de gelukkigen die het geleerd hebben.”

In Vlaanderen wonen naar schatting 800.000 mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven. Ook Tirhas is een van hen. Zij volgt een traject alfabetisering Nederlands tweede taal. Ze volgde ook cursussen "Betalen via internet" en wiskunde. "Ik wil goed Nederlands kunnen om mijn kinderen te helpen met hun huiswerk. Ik kom uit Eritrea. Vier jaar geleden kwam ik met mijn zoontje naar België. Mijn man wachtte ons op bij de luchthaven. Hij was al 2 jaar hier. Vroeger hielp ik mama altijd na school. Ik werkte als verkoopster en als naaister. Mama leerde me naaien. Als het kan, wil ik hier een kleine supermarkt of een kledingwinkeltje openen."

Meer digitaal, minder cursisten

Momenteel lopen er volop lessen in de 13 centra van Ligo, maar wel in code rood. Dat wil zeggen dat er in kleinere groepen wordt gewerkt en dat er halftijds contactonderwijs, halftijds afstandsonderwijs is. Door de coronacrisis zijn meer mensen digitaal gaan leven, werken en communiceren. Mensen komen minder buiten. Voor de crisis waren er naar schatting 44.000 cursisten. Dat aantal is met zo’n derde gezakt en dat is jammer, vindt directeur Joke Drijkoningen: “Veel cursisten hebben geen computer thuis. Ze krijgen opdrachten via WhatsApp of andere laagdrempelige online tools. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen voor laaggeletterden acuter dan ooit: kinderen begeleiden die online les volgen, online afspraken maken en zaken regelen… Doe het maar als je niet goed kan lezen, als je geen e-mailadres hebt of als werken met Smartschool niet lukt.”

De uitdagingen voor laaggeletterden zijn acuter dan ooit: kinderen begeleiden die online les volgen, online afspraken maken en zaken regelen

Joke Drijkoningen, directeur Ligo Centra voor Basiseducatie

Bekijk hier de reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen