Liveblog - TUI verhoogt aantal vluchten naar toeristische bestemmingen: "We zien perspectief" 

Reisorganisatie TUI verhoogt het aantal vluchten naar toeristische bestemmingen deze maand omdat de vraag toeneemt. "Drie weken geleden werden Hemelvaart en Pinksteren als verloren beschouwd", zegt woordvoerder Piet Demeyere. De dalende trend in de coronacijfers zet zich door. Voor het eerst sinds 13 maart is het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen gezakt onder de 3.000 per dag. Intussen neemt de druk op de ziekenhuizen voorzichtig af met in totaal 2.614 covidpatiënten, 795 onder hen bezetten een bed op intensieve zorg. Blijf op de hoogte van het coronanieuws met onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

TUI ziet brood in reizen met Hemelvaart en Pinksteren

Reisorganisatie TUI verhoogt het aantal vluchten naar toeristische bestemmingen deze maand omdat de vraag toeneemt. "Drie weken geleden werden Hemelvaart en Pinksteren als verloren beschouwd, maar nu zien we toch perspectief", zegt woordvoerder Piet Demeyere. "We voelen de vraag in de markt groeien, zeker bij wie de vaccinatie achter de rug is. Het voorjaar is traditioneel de reisperiode van de senioren..

TUI had reizen naar een aantal bestemmingen geannuleerd tot eind mei, maar is nu aan het bekijken of het toch niet al eerder weer kan opstarten. "Tot nu toe hebben we alleen maar afgebouwd", zegt Demeyere. "Nu evalueren we waar we kunnen opbouwen."  Bestemmingen waar al een hele tijd geen code rood meer geldt, zoals Mallorca en Ibiza, zouden populair zijn.

Een aantal rode zones zijn deze week oranje geworden, waaronder populaire eilanden. Toch blijft TUI samen met enkele andere grote spelers in België aandringen op toelating om reizen te kunnen aanbieden naar rode zones zonder verplichte quarantaine bij terugkeer. Het zou gaan om reizen in strikt gecontroleerde omstandigheden met veel testen. Tot nu toe gaf de regering daarvoor geen groen licht.

© Clément Philippe - creative.belgaimage.be

Horecasector bereidt zich voor op opening van de terrassen

Zaterdag is het zover: de terrassen mogen weer open. Wordt het echt terrasjesweer, en hoeveel mensen zullen er komen? Want dat heeft invloed op de voorraden die café- en restaurant-uitbaters moeten inslaan. 

Willem Van Mullem ging voor "Laat" in Brugge langs bij een groothandel voor de horeca.

Bekijk de reportage hieronder:

Videospeler inladen...

Canada keurt Pfizer-vaccin goed voor 12-tot 15-jarigen

Canada heeft het gebruik van het Pfizer/BioNTech-vaccin voor 12- tot 15-jarigen goedgekeurd. Het onderzoek bij meer dan 2.000 Amerikaanse jongeren had zeer goede resultaten, waardoor de toediening van het vaccin bij jongeren werd goedgekeurd.

Tijdens het onderzoek liep geen enkele van de Amerikaanse jongeren, die het vaccin kreeg, een coronabesmetting op. Maar in de groep waar een placebo werd gebruikt, raakten 18 jongeren besmet.

In de Verenigde Staten gaat het Amerikaans geneesmiddelenagentschap normaal gezien volgende week een besluit nemen over de toediening van het vaccin bij jongeren van deze leeftijd. Plan is om voor de start van volgend schooljaar alle Amerikaanse jongeren van deze leeftijd in te enten.

Begin deze week heeft Pfizer bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een aanvraag ingediend om het vaccin toe te laten bij 12- tot 15-jarigen. Momenteel is toediening van het vaccin in de EU toegelaten voor mensen van 16 jaar of ouder. De beslissing van het EMA wordt verwacht in juni.

Zoom-baas Eric Yuan is online vergaderen beu

Ook de baas van Zoom, een platform voor videogesprekken, is het videobellen beu. Dat gaf Eric Yuan te kennen na een vraag tijdens een online-evenement georganiseerd door de krant Wall Street Journal

Zo had Yuan ooit op een dag 19 Zoommeetings. Intussen plant hij geen online vergaderingen meer vlak na elkaar.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe coronamaatregelen op Seychellen ondanks hoge vaccinatiegraad

Op de Seychellen worden nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Op de eilandengroep in de Indische Oceaan is er een nieuwe coronapiek, hoewel meer dan 60 procent van de bevolking is gevaccineerd. 

In het Oost-Afrikaanse land met zo’n 100.000 inwoners zijn bijna 500 nieuwe coronagevallen geregistreerd op drie dagen tijd. De archipel heeft zo’n 1.000 actieve gevallen. 

In een derde van de gevallen gaat het om mensen die 2 vaccindosissen hebben gehad. De anderen hadden 1 vaccindosis achter de rug of waren nog helemaal niet ingeënt. 

In het land wordt vooral gevaccineerd met het Sipopharm-vaccin. Dat vaccin wordt gemaakt in China en is door de Verenigde Arabisch Emiraten(VAE) aan de Seychellen geschonken. Ook het vaccin van AstraZeneca wordt gebruikt op de Seychellen.

"Ondanks alle uitzonderlijke inspanningen die we leveren, is de coronasituatie in ons land op dit moment kritiek, met veel dagelijkse gevallen die vorige week werden gemeld", zegt de minister van Volksgezondheid.

Volgens testen in China en de VAE zou de werkzaamheid van het Sinopharm-vaccin vastgelegd zijn op 79 tot 86 procent. 

Noorwegen gaat begin juni vaccincertificaten invoeren

Vanaf begin juni zullen de Noren een vaccincertificaat kunnen krijgen. De houders van dit certificaat zullen in Noorwegen zelf naar events met meer aanwezigen mogen gaan. Tegen eind juni moet er een versie komen die aan de EU vereisten voldoet zodat Noren ook weer op reis zouden kunnen gaan. Premier Erna Solberg heeft dat vandaag aangekondigd. 

Met zo’n certificaat zullen we onze maatschappij weer kunnen openen, zegt Solberg. Zowat een kwart van de Noren heeft al een eerste inenting gehad, bijna 7 procent heeft al twee dosissen gehad. 

Tot nu toe is Denemarken een van de enige landen dat al met een gelijkaardig systeem werkt. De lijst van de dingen die weer toegelaten zijn voor mensen met een certificaat, is nog niet volledig.

Extra ademruimte voor studenten in de aanloop naar de examens

Met amper nog twee lesweken te gaan en met het oog op de examenperiode is beslist om nog een bescheiden versoepeling toe te staan voor het hoger onderwijs. Om zich goed te kunnen voorbereiden op de komende examens mogen er boostersessies georganiseerd worden. Dat zijn digitale of fysieke samenkomsten waar studenten klaargestoomd worden voor de examens en waar ze vragen kunnen stellen. De examens zelf kunnen zoals vorig jaar georganiseerd worden.

Daarnaast mogen hogescholen en universiteiten rustige studieplekken inrichten voor studenten die elders geen geschikte plek hebben om te blokken. Ten slotte mogen studenten ook met docenten afspreken voor evaluatiemomenten, waar ze in functie van bijvoorbeeld bachelor- of masterproeven feedback kunnen krijgen. 

“We willen in de laatste rechte lijn van het academiejaar zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de noden van de studenten. Zij vragen niet dat alles nu weer omgegooid wordt voor de laatste 2 lesweken, wel dat zij extra kansen krijgen om hun examens goed voor te bereiden en af te leggen”, motiveert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zijn beslissing. 

Polen wil graag vaccins van Denemarken overkopen

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft in een brief naar zijn Deense collega laten weten dat zijn land bereid is de voorraad Johnson & Johnson-vaccins over te nemen. Denemarken besliste eerder deze week de vaccins niet te gaan gebruiken.

Eerder stonden andere Europese landen, waaronder Tsjechië, al te springen om de Deense voorraad AstraZeneca over te kopen. Denemarken koos ervoor beide vaccins niet toe te dienen, omdat er erg zeldzame bloedklonters opdoken bij enkele gevaccineerden.

Vlaamse vaccinatiecentra zetten voor het eerst meer dan 100.000 prikken per dag

Vandaag en morgen wordt er opnieuw een vaccinatierecord gebroken: voor het eerst zullen er meer dan 100.000 prikken met een van de vaccins gezet worden in de Vlaamse vaccinatiecentra. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bracht daarom een bezoek aan het vaccinatiecentrum in Rotselaar (Vlaams-Brabant), waar ook net het 10.000e spuitje gezet werd.

"Het is opnieuw een mijlpaal in de vaccinatiecampagne", zei minister Beke. "Voor het eerst zetten we meer dan 100.000 vaccins op één dag in onze 95 Vlaamse vaccinatiecentra. Deze week gaat het in totaal over zo'n 450.000 dosissen."

De doelstelling om elke volwassen Vlaming tegen 11 juli een eerste prik te geven, zal volgens de minister nog altijd gehaald worden. "Dat is een strak plan, maar we doen er werkelijk alles aan om het doel te bereiken. Daarom is het vandaag ook zo'n belangrijke dag. Bedoeling is om in juni quasi elke dag 100.000 prikken te zetten. Dat betekent dat we op dertig dagen drie miljoen Vlamingen gevaccineerd zullen hebben. Als we daarin slagen, is 11 juli haalbaar."

Woensdag werd in het vaccinatiecentrum in Rotselaar ook het 10.000e spuitje gezet. De 65-jarige Gerda Vanparijs uit Sint-Pieters-Rode  kreeg dat spuitje toegediend, en ontving daarom ook een bloemetje van de minister.

Belga Image

Statisticus Mesuere: "Aanhoudende stijging besmettingen bij 0- tot 9-jarigen"

Statisticus Bart Mesuere (UGent) ziet in de coronacijfers dat de besmettingen bij de 0- tot 9-jarigen nog altijd toenemen, met 22 procent. "Dat is een vijfde meer op een week tijd en dat is behoorlijk", zegt Mesuere. Sinds de paasvakantie wordt er uiteraard meer getest op scholen.

"We zijn van een vakantieperiode naar een lesperiode gegaan, maar dan zouden we op een bepaald moment een constante moeten bereiken." Dat is nog niet het geval. "Het is ook uitkijken of die besmettingen niet uitdeinen naar andere leeftijdscategorieën." 

Meest gelezen