Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Macron over Napoleon: "Een bouwer, strateeg en wetgever, maar ook een man met fouten"

In Frankrijk is de 200e verjaardag herdacht van het overlijden van keizer Napoleon I. Tijdens een plechtigheid in Parijs schetste president Emmanuel Macron een erg gemengd  beeld van de illustere keizer. Macron heeft ook een bloemenkrans neergelegd aan het imposante graf van Napoleon onder de koepel van het Hotel des Invalides in Parijs. 

Vanavond om elf minuten voor zes -precies 200 jaar na het overlijden van de keizer- heeft president Macron een bloemenkrans neergelegd aan het praalgraf van Napoléon onder de Dôme des Invalides in Parijs. Daar liggen ook tal van andere grote militaire leiders van het land begraven.

Tevoren had Macron een toespraak gegeven in het Institut de France. Daarin riep hij de Fransen op om "de geschiedenis recht in de ogen te kijken". Tegelijk vroeg hij om "het verleden niet te beoordelen volgens de wetten van vandaag". Macron vroeg om het verleden "niet uit te vagen of te ontkennen, maar wel om het onafgebroken te interpreteren, te erkennen wat fout ging en proberen te begrijpen". 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tegelijk de "ziel van de wereld" en demon van Europa

President Macron ging daarmee op het smalle koord, want links in Frankrijk had een probleem met de herdenking van Napoleon, terwijl hij voor veel andere Fransen nog altijd een idool blijft. Hij omschreef Napoleon als "adelaar en monster, de Alexander (de Grote) en Nero, incarnatie van de vrijheid evenzeer als van politieke onderdrukking, "de ziel van de wereld" zoals (de Duitse filosoof en tijdgenoot, nvdr.) Georg Hegel hem omschreef, maar tegelijk ook de demon van Europa". 

"Orde", maar "verraad van de Verlichting"

Macron vatte de erfenis van Napoleon samen: de politieke en administratieve organisatie van Frankrijk met het wetboek van de Code Civil en het terugbrengen van de orde na de Franse Revolutie. 

Daartegenover herinnerde Macron ook aan "de veroveraar die zich nooit bekommerde om de zware menselijke verliezen" tijdens zijn vele oorlogen. 

Opvallend, maar toch ook verwacht, herinnerde Macron aan de erg omstreden beslissing van Napoleon om de slavernij in de kolonies opnieuw in te voeren nadat die eerder tijdens de Franse Revolutie was afgeschaft. Die zou pas na een volgende revolutie in 1848 definitief worden afgeschaft. 

Die laatste boodschap is wellicht van groot belang voor de overzeese eilanden Guadeloupe en Martinique in de Caraïben en La Réunion in de Indische Oceaan, waar veel inwoners afstammen van slaven. 

Onze reporter Steven Decraene peilde naar de stemming onder de Fransen over hun illustere keizer. Bekijk hier zijn reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen