Meryame Kitir bezoekt fair trade winkel in Leuven: "Perceptie van geitenwollensokkenwinkel doorbreken" 

Hoog bezoek gisteren voor de Harvest Club in Leuven, een winkel met alleen eerlijke handel, want ze kregen er minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) over de vloer. Ze kwam er de perceptie die we hebben over fair trade doorbreken. Aanstaande zaterdag is het Fair Trade-dag.

De minister wil met het bezoek aantonen dat eerlijke handel, bekend van het fair trade-label, meer is dan chocolade, koffie en bananen. Kitir, die minister is van Ontwikkelingssamenwerking, kwam er alternatieven zoals deze kledingwinkel in de kijker te zetten: "We willen de mensen tonen dat dit een hippe zaak is, en lang niet meer de oude geitenwollensokkenwinkel waar je aan denkt bij fair trade. Duurzaam en eerlijk kopen is 'fancy' en 'trendy' en kan ook hedendaags zijn", zegt Kitir. 

Als iedereen het goed doet in de wereld, dan hebben we het allemaal goed.

Meryame Kitir, minister Ontwikkelingssamenwerking

"Deze shop in Leuven heeft een interessante dynamiek. Eén persoon zorgt ervoor dat mensen bewuster kunnen kopen en die gaat op zoek naar fair tradekledij en producten. Achter elk product zit wel een verhaal, is er een eerlijke verloning, staat een gezin of een persoon. Want als iedereen het goed doet in de wereld, dan hebben we het allemaal goed." gaat Kitir verder.

Zaterdag 8 mei is er de Fair Trade-dag: "We moeten allemaal wat bewuster worden van onze aankopen. Zaterdag is voor mij een belangrijke dag en ik zal meerdere shops nog bezoeken om de perceptie van fair trade te doorbreken", zegt Kitir.

Meest gelezen