Nieuwe wolf gespot in buurt van Kalmthoutse Heide: schaapherder die eerder 7 schapen verloor is ongerust 

Er is een nieuwe wolf gespot in Vlaanderen, in de (ruime) buurt van het Grenspark Kalmthoutse Heide. Dat meldt Natuur en Bos. De wolf is te zien op camerabeelden en er werd ook een aangevreten kadaver van een ree gevonden. Schaapherder Bert Plasmans is er niet gerust in, vertelde hij aan Radio 2 Antwerpen. Vorige maand verloor hij op een weide bij de Kalmthoutse heide 7 schapen en raakten er meer dan 20 gewond, hoewel dat het werk zou geweest zijn van een hond volgens het Agentschap Natuur en Bos. "Maar na die eerste aanval zijn er nog incidenten geweest en dat doet toch vragen rijzen."  

"We vermoeden dat de wolf de voorbije dagen vanuit Nederland de grens is overgestoken en zo in de ruime omgeving van de Kalmthoutse Heide is opgedoken", zegt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. "In Nederland waren de voorbije weken ook al enkele waarnemingen. We gaan nu kijken of de wolf DNA heeft achtergelaten op het kadaver, en dan kunnen we proberen te achterhalen om welke wolf het gaat en waar hij vandaan komt."

De kans is klein dat je de wolf op bezoek krijgt, maar we vragen de mensen in de omgeving wel om kleinvee veilig onder te brengen

Jeroen Denaeghel, Natuur en Bos

"We weten nog niet of de wolf een doortrekker is, of dat hij zich zal vestigen in de regio, dat wordt afwachten. We houden het in de gaten met de cameravallen", zegt Denaeghel. De regio waar de wolf is gezien, is erg ruim. Het gaat om zo'n 10.000 hectare. "We gaan de exacte locaties waar hij gespot is niet prijsgeven. We willen geen ongewenste bezoekers lokken."

"De kans dat je hem op bezoek krijgt, is erg klein, maar de mensen in de regio kunnen hun kleinvee uit voorzorg best in een stal zetten of achter een elektrische omheining."

Het DNA-onderzoek is nog bezig. Vrijdag of maandag zouden we zekerheid hebben.

Bert Plasmans, schaapherder Kalmthoutse heide

Geen link met dode schapen

Denaeghel wil alvast één misverstand vermijden. "Voor alle duidelijkheid: deze wolf heeft niets te maken met de schapen die half april gedood werden op de Kalmthoutse Heide. Dat was het werk van een hond. De wolf is nog maar enkele dagen in de buurt aanwezig."

Schaapherder, Bert Plasmans, van wie vorige maand een kudde schapen werd aangevallen bij de Kalmthoutse heide, heeft toch zijn twijfels vertelde hij in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen: "Na die eerste aanval zijn er nog een aantal incidenten geweest. Dat doet bij ons toch vragen rijzen of doet ons toch twijfelen of het wel echt een hond is geweest. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek is nog altijd bezig met DNA-onderzoek. Dat zou uitsluitsel moeten geven."

En dat zou niet al te lang meer mogen duren. "Het laatste wat ik hoorde, is dat we vrijdag of maandag zekerheid zouden hebben."

Meest gelezen