© Helaine Weide

Mechelen zet speciaal onthardingsteam in: "We willen van de Mechelse grond weer een spons maken"

Steeds meer steden en gemeenten laten de straten en pleinen op hun grondgebied ontharden. In Mechelen is nu een speciaal onthardingsteam gestart, dat kleine stukken beton en asfalt in de straten weghaalt en er groen plant. Ontharden is een boodschap die steeds luider klinkt, omdat er dan meer regenwater in de bodem kan infilteren. Dat moet droogte tegengaan. 

Wanneer grond verhard is met tegels, asfalt, beton of dergelijke, loopt water rechtstreeks naar de riolen en kan het niet in de bodem indringen. Dat veroorzaakt een tekort aan grondwater en dus droogte. Daarom manen steeds meer steden en gemeenten bewoners aan om tuinen en terrassen te ontharden en aan te leggen met doordringbare materialen. 

De stad Mechelen wil nu ook het goede voorbeeld geven. "We willen van de Mechelse grond weer een spons maken die het water bijhoudt en langzaam afgeeft als het droog is", zegt schepen voor Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen (Groen). "Alle Mechelaars kunnen misschien wel een vierkante meter ontharden, een extra geveltuintje aanleggen of een stukje beton of asfalt wegnemen. Zo maken we onze stad klimaatrobuust."

Het onthardingsteam bestaat uit 3 mensen. Zij zullen ingezet worden om bijvoorbeeld grotere geveltuinen te maken, extra boomvakken te creëren of delen van een voetpad of rijbaan vrij te maken voor meer groen. Het gaat om een proefproject van 6 maanden, en de stad investeert er 10.000 euro in.

Meest gelezen