Laurie Dieffembacq

Oost-Vlaamse brouwerijen zijn klaar voor opening van terrassen: "Bierproductie draait opnieuw op volle toeren"

Zaterdag openen de terrassen, maar daarvoor moeten de Oost-Vlaamse brouwerijen genoeg geproduceerd hebben. Velen hadden de heropening van de horeca vroeger verwacht en zo is hun voorraad al aangevuld. "Je voelt dat er iets op til is, bij zowel cafés als klanten", zegt Alain De Laet, de eigenaar van brouwerij Huyghe. 

De opening van de terrassen op 8 mei komt geen dag te vroeg. Bij brouwerij Huyghe in Melle is 60 procent van hun productie bier in vaten en hebben ze de horeca dus hard nodig. Toen de cafés sloten in oktober 2020 hadden ze ingeschat dat de heropening ergens in januari ging zijn, maar niets was minder waar. "We hebben al een zomerstock opgebouwd. Dat is een voorraad die normaal 2 maanden meegaat",  legt Alain De Laet van brouwerij Huyghe uit. "Als het heel zwaar zou lopen, kan dat op 1 maand tijd verkocht geraken."

Geleidelijk aan openen Europese landen de horeca en is er meer vraag

Alain De Laet, Brouwerij Huyghe

83 procent export

Maar ook in het buitenland klinkt de vraag naar nieuwe voorraden luider. Brouwerij Huyghe exporteert naar 104 landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Engeland. "Frankrijk gaat over een anderhalve week open en zij zijn hun bier komen halen deze week", legt De Laet uit. In Engeland was er een stormloop naar de terrassen, wat resulteeurde in een tekort aan bier. "We hebben een serieuze sprong voorwaarts gedaan, want op een week tijd zijn de leveringen naar Engeland meer dan verdubbeld."

Hoe zit het met andere Oost-Vlaamse brouwerijen?

Bij brouwerij Liefmans in Oudenaarde draait hun flessenproductie opnieuw op volle toeren. Alles wat er van leeggoed binnenkomt, vullen ze zo snel mogelijk terug op. "We zijn zelfs aan het kijken om op zaterdagen te beginnen produceren, zodat we meer capaciteit hebben", geeft brouwmeester Elfried Anckaert mee. Aangezien ze van de vaten nog een vrij grote stock hebben, wordt er niet bijgeproduceerd. "Er was vorige week wel plots een piekverkoop van vaten", wellicht door de bevestiging dat de terrassen zeker gingen openen. 

We merken dat onze klanten, de cafés, wat terughoudend zijn 

Jef Versele, Brouwerij Van Steenberge

Afwachtende houding

In Ertvelde, bij brouwerij Van Steenberge hebben ze alles goed onder controle. "De voorraden zijn aangevuld, want wij waren voorbereid op een opening op 1 mei", zegt Jef Versele, eigenaar van Van Steenberge. "We hebben ook meer gebrouwen en kunnen bijsturen waar nodig." Toch is er nog een afwachtende houding bij de cafés, wellicht uit angst voor een nieuwe lockdown en sluiting van de horeca. 

Ook brouwerij Malheur in Buggenhout merkt de aarzeling bij de horeca op. Klanten bereiken blijft moeilijk, maar ze hopen op een succesvolle opening van de terrassen. De stock die ze hebben, is voorlopig genoeg. Maar mocht het nodig zijn, kunnen ze snel schakelen, want hun productieproces neemt maar 1 maand in beslag. 

Voorraad terug opgedreven

Met het kuisen van leidingen en leveren van terrasmeubels zijn ze bij brouwerij Roman in Oudenaarde al even bezig. Maar nu 8 mei snel dichterbij komt, zijn ze ook daar begonnen met het opdrijven van hun voorraad bier. De meerderheid van het personeel is er terug in dienst, om de productie in goede banen te leiden. 

Meest gelezen