Opletten als je een tweedehands voertuig in het buitenland koopt: kilometerfraude in volume 10 keer groter

Het zogenoemde Car-Pass systeem garandeert kopers van tweedehandsvoertuigen in België sinds een jaar of vijftien dat ze bij de aankoop een betrouwbaar voertuig krijgen, met een correcte kilometerstand. Het Car-Pass systeem bestaat echter alleen in België en Nederland. Kijk dus goed uit je doppen wanneer je in andere landen een tweedehands voertuig koopt want er is beduidend meer fraude.

Voor het eerst ontving Car-Pass ook buitenlandse kilometerstanden afkomstig uit de centrale databestanden van de autoconstructeurs, wat toeliet om fraude bij ingevoerde voertuigen te detecteren. In 2020 zijn in totaal 1.716 gevallen van tellerfraude aan het licht gekomen. 1.111 betroffen binnenlandse verkopen (0,16% van het totaal) en in 605 (2,4%) gevallen was er geknoeid bij import van het voertuig naar ons land. 

In de grafiek hieronder zie je de meest extreme verschillen per merk en model die door Car-Pass werden vastgesteld tussen de zichtbare kilomterstand en de werkelijke stand (na onderzoek). In zeven op de tien gevallen gaat het om tweedehands voertuigen afkomstig van buiten de Benelux.

Bij aankoop van een geïmporteerd voertuig moet je de gegevens aandachtig bekijken. De grootse fraudegevallen komen van over de grens. Niet alleen is de kans op fraude merkelijk groter, het aantal kilometers dat van de teller af gaat, is gemiddeld zelfs tien keer hoger. 

Gedelegeerd bestuurder Michel Peelman van Car-Pass: “Het afgelopen jaar heeft Car-Pass voor het eerst kilometerstanden van ingevoerde en geconnecteerde voertuigen ontvangen van de autoconstructeurs. Een absolute primeur in Europa, die het mogelijk maakt om tellerfraude met geïmporteerde tweedehands voertuigen aan het licht te brengen. Jammer genoeg, is dat nog niet voor alle merken het geval. Ik roep de constructeurs en invoerders die deze gegevens nog niet aanleveren, om zich snel in regel te stellen met de Belgische wetgeving.”

Hij pleit er verder voor dat het Car-pass systeem verplicht zou worden in heel Europa. Het Europees Parlement heeft in die richting al een resolutie klaar.

Meest gelezen