Papieren vogels voor de 71 daklozen die vorig jaar in Brussel stierven

In Brussel is vandaag een herdenkingsmoment gehouden voor de 71 daklozen die vorig jaar op straat gestorven zijn. De vrijwilligers van het Collectief Straatdoden hingen voor elke dakloze een papieren vogel in een boom op het Albertinaplein. 

Vorig jaar zijn 71 daklozen gestorven in de straten van Brussel. Als eerbetoon aan hen riep het Collectief Straatdoden vandaag alle Brusselaars op tot één minuut stilte. En op het Albertinaplein was er een herdenkingsmoment. 

Het Collectief Straatdoden is een vereniging die ervoor zorgt dat daklozen een waardige begrafenis krijgen. En dat is niet evident in deze coronatijden.  "Er zijn dit jaar 15 daklozen geweest waarvoor we geen afscheidsmoment hebben kunnen regelen", vertelt Kris Roels van het Collectief Straatdoden.  "Omwille van corona mochten we niet samenkomen, of we mochten alleen met een paar mensen afscheid nemen. We zijn teleurgesteld dat we niet meer hebben kunnen doen voor die mensen die op straat gestorven zijn." 

Daklozen willen eigenlijk gewoon zijn zoals jij en ik 

"We proberen de gestorven daklozen vandaag een echt eerbetoon te geven, zoals dat bij een echte begrafenis hoort", zegt Roels. "Want daklozen zijn onze medemensen en zij willen eigenlijk gewoon zijn zoals jij en ik.  We hangen papieren vogels in de boom, zij symboliseren de mensen die in 2020 gestorven zijn.  Nog altijd sterven er teveel daklozen. Er moet een gezondheidszorg komen op maat en een betere huisvesting."

Meest gelezen