Videospeler inladen...

Premier De Croo na "ongeziene cyberaanval": "Al langer een prioriteit, kijken wat we nog meer kunnen doen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) spreekt van een "ongeziene cyberaanval" op ons land, nadat gisteren het Belnet-netwerk in de problemen kwam. Hij benadrukt dat de federale regering al langer meer wil investeren in cyberveiligheid. "Dit is jammer genoeg een nieuwe dagelijkse realiteit. We moeten ons daarop voorbereiden."

"Een ongeziene cyberaanval in ons land", zo noemt premier De Croo de DDOS-aanval op de servers van Belnet, dat netwerkdiensten aanbiedt aan hogescholen/universiteiten, onderzoekscentra en overheidsbedrijven. Een DDOS-aanval is een aanval op de capaciteit van een netwerk: door een enorme massa trafiek op een bepaalde plek te creëren, proberen cybercriminelen het plat te leggen.

De Croo maakt zich geen illusies. "Dit is jammer genoeg een nieuwe dagelijkse realiteit. We moeten ons daarop voorbereiden. Elke dag worden we in ons land blootgesteld aan cyberaanvallen, maar de omvang van deze was nieuw voor ons. We hebben dat wel al in andere landen gezien."

Er wordt nu een gerechtelijk onderzoek opgestart om te achterhalen van waar de aanval afkomstig was. "Er is een klacht neergelegd bij de computer crime unit", bevestigt Eric Van de Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Op basis daarvan zal er een dossier geopend worden bij het federaal parket en zullen wij een onderzoek voeren naar de verantwoordelijken van deze cyberaanval. Het gaat zeker om strafbare feiten. Het onderzoek zal ook moeten uitwijzen of er geen gegevens gestolen zijn."

Bekijk hier de reactie van De Croo:

Videospeler inladen...

Bij het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de "cyberbrandweer" van ons land die Belnet gisteren bijstond, laten ze alvast weten dat hun eerste onderzoek uitwijst dat er buiten de sabotage-aanval geen andere aanvallen zijn gezien, dus dat er wellicht geen gegevens gestolen zijn.

Voorkomen?

Maar had dit niet kunnen worden voorkomen? Experten zeggen dat dat haast niet mogelijk is. Je zou al een heel grote capaciteit hebben moeten voorzien om die vorm van sabotage te kunnen opvangen. En dan is het een kwestie van de kosten af te wegen tegen de baten.

"Stel je voor dat we, wanneer de terrassen open gaan, afspreken om allemaal naar hetzelfde café in Brussel te gaan", legt computerwetenschapper Jeroen Baert uit. "Dan gaat er een lange file ontstaan, waardoor heel veel mensen niet in dat café zullen geraken. We kunnen wel autosnelwegen bijmaken, maar die zullen dan enkel op die dag gebruikt worden."

De aanval van gisteren was van een dergelijke omvang dat de middelen die we hadden ontoereikend waren om die af te weren

Davina Luyten, Belnet

Dat beaamt woordvoerster Davina Luyten van Belnet: "Belnet investeert permanent in cyberveiligheid. We stemmen de middelen daarvoor af op de risico's die er op dat moment zijn. De aanval van gisteren was van een dergelijke omvang dat de middelen die we hadden ontoereikend waren om die af te weren."

Baert denkt ook dat Belnet niet veel meer had kunnen doen dan wat het gisteren gedaan heeft. "Belnet heeft op tijd de aanval gesignaleerd, duidelijk gecommuniceerd en ook redelijk snel verholpen. Rond 11 uur waren de eerste tekenen van de aanval zichtbaar en rond 13 à 14 uur waren de diensten weer beschikbaar. In dat opzicht verdient Belnet wel een pluim."

Bijkomende stappen

Ook De Croo benadrukt dat er al heel wat centen zijn vrijgemaakt voor cyberveiligheid in ons land. "Voor de federale regering is dit al een tijd een prioriteit. Het voorbije jaar hebben we veel geïnvesteerd in beveiliging. In de begroting zijn dit jaar bijkomende middelen voorzien en in het Europese investeringsplan is er een speciale rubriek rond cyberveiligheid."

Toch wil De Croo laten onderzoeken welke bijkomende stappen de overheid moet zetten. "Dit is toch wel heel opvallend. Men heeft hier een aanval gedaan op een systeem dat ervoor zorgt dat onze vaccinatiecentra kunnen blijven werken. Gisteren heeft men ervoor gezorgd dat men is kunnen blijven vaccineren, maar we moeten ervoor zorgen dat dit soort aanvallen zo goed mogelijk kunnen worden weggehouden."

Ook Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) noemt cyberveiligheid een topprioriteit in het Vlaams Beleid. "Jaarlijks investeren we daar 20 miljoen euro in", klinkt het. Dat geld gaat naar onderzoek, maar ook naar informatie- en sensibiliseringsacties en verbetertrajecten voor bedrijven. "Cyberaanvallen zijn dan ook geen ver-van-ons-bedshow, dat werd gisteren nog maar eens bewezen", benadrukt Crevits.

"We zijn duidelijk kwetsbaar tegen dit soort aanvallen", zegt De Croo nog. "In dit soort zaken is het een beetje zoals de stroper en de boswachter:  soms vindt de stroper nieuwe methoden en dan moet de boswachter zich aanpassen."

Bekijk ook de journaalreportage met de reactie van het federaal parket, en de toelichting van onze reporter Fatma Taspinar:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen