Paul Uytdewilligen

Slecht aspergeseizoen door koude: "Momenteel halen we maar een derde van de normale productie"

Het koude weer van de voorbije maand zorgt ervoor dat er veel minder asperges zijn dan normaal. Dat vertelde aspergeteler Paul Uytdewilligen uit Essen op Radio 2 Antwerpen. "De asperge wordt de zonnekoningin genoemd. We missen dus zon en 's nachts is het nog veel te koud." Dat er veel minder asperges dan normaal zijn, heeft als gevolg dat de prijzen hoog blijven. Het aspergeseizoen loopt normaal tot eind juni. Wat dan niet boven is, is verloren. 

"We halen momenteel maar een derde van de productie die we normaal halen, schat ik", zegt aspergeteler Paul Uytdewilligen uit Essen in "Start Je Dag". Er worden wel warmere temperaturen voorspeld in het weekend, maar twee dagen is niet genoeg: "Die asperges zitten 40 centimeter onder de grond. Voor de warmte echt daar komt, hebben we toch een week goed weer nodig."

100 dagen

Het aspergeseizoen loopt normaal tot 24 juni. "We hebben al jaren gehad dat ze dan nog volop in de groei schieten, maar ze dan ook blijven oogsten kan niet", zegt Paul. "Dan komt de asperge boven en maakt ze groen loof, om te fotosynthetiseren (zonlicht omzetten in energie, red.) om reservestoffen op te slaan voor volgend jaar. Dat zijn vooral suikers die de smaak bepalen. Die periode moet ongeveer 100 dagen duren. Als we dan een slechte september hebben, halen we die niet en dan hebben we volgend jaar een probleem."

We moeten elke dag langs alle bedden lopen. Als je twee of drie keer meer asperges kan steken, neemt de loonkost gigantisch af per kilo

Paul Uytdewilligen, aspergeteler

Omdat er zo weinig asperges zijn, blijft de prijs van de asperges ook hoog, tot ruim dubbel zoveel als de voorbije jaren, blijkt uit cijfers van de Boerenbond

Door het koude weer hebben de telers ook meer werk. "We moeten elke dag langs alle aspergebedden lopen en die afstand blijft hetzelfde, of je nu veel of weinig asperges kan steken. Wanneer je twee of drie keer meer asperges hebt, neemt de loonkost gigantisch af per kilo."

Ook in Limburg minder asperges

Ook in Limburg worden er veel minder asperges geoogst dan andere jaren. Aspergeteelster Sofie Lavrijsen uit Herk-de-Stad heeft dit in 20 jaar nog niet mee gemaakt. "Door die koude nachten en omdat de temperaturen voor begin mei nog heel laag zijn, is de productie aan de zeer lage kant. Er zitten nog veel asperges klaar om te groeien, maar als de temperaturen niet komen, dan gaan ze niet groeien. Het seizoen loopt tot 24 juni, dus het mag nu wel gaan gebeuren." Een ideaal scenario zou zijn een vijftal graden warmer 's nachts en overdag, en dat voor een langere periode.

Grote vraag uit de horeca

De vraag wordt intussen ook groter, omdat horecazaken hun terrassen weer mogen openen. "De bestellingen voor donderdag en vrijdag lopen vlot binnen. Het wordt dus nog zoeken hoe we iedereen kunnen bedienen, want wat er niet is, kunnen we ook niet verkopen."

Echt verloren is de oogst niet: "De aspergeplant is niet weg, hij heeft dan gewoon minder tijd nodig om te recupereren, als er minder geoogst wordt. Er is gewoon minder aanbod op de markt."

Meest gelezen