Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

Steeds meer coronabesmettingen op de Everest: Nepal vreest voor opnieuw een mislukt klimseizoen

Terwijl een groot deel van het Aziatische land Nepal in lockdown is, zijn er nu ook meer besmettingen met het coronavirus bij bergbeklimmers op de Everest, de hoogste berg ter wereld. Gevreesd wordt dat het klimseizoen dat pas van start is gegaan, opnieuw in duigen gaat vallen en dat is een van de belangrijkste -en weinige- bronnen van inkomsten voor het arme Nepal.

Volgens onze collega's van de Britse omroep BBC zijn er nu al minstens 17 mensen positief getest nadat ze van kampen op de Everest waren teruggehaald naar ziekenhuizen in de vallei. Er zouden nog meer mensen in het basiskamp en in hogere kampen op de berg last hebben van symptomen.

Wat nu in India gebeurt, is een afschrikwekkend beeld van de toekomst in  Nepal

Netra Prasad Timsina, hoofd van het Nepalese Rode Kruis

Zo vreemd is dat niet, want het aantal besmettingen in Nepal ligt nu al dagen boven de 7.000 per dag. De meeste van die besmettingen worden vastgesteld in de vallei van de hoofdstad Kathmandu en gevreesd wordt dat er nog veel meer besmettingen zijn in afgelegen gebieden. Nepal volgt de fors stijgende trend van besmettingen in buurland India, zeker nu veel Nepalese gastarbeiders uit India terugkeren naar hun eigen land. Een groot deel van Nepal zit in een zo goed als volledige lockdown.

Nu zitten die bergbeklimmers en hun begeleiders nogal geïsoleerd in doorgangskampen op bergen als de Everest en andere toppen in de Himalaya, maar toch is het daar een komen en gaan en lijkt besmetting vanuit de rest van het land toch denkbaar. (Lees verder onder de foto).

De top van de Everest blijft een mikpunt voor veel bergbeklimmers.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Nepalese overheid zegt dat ze niet op de hoogte is van besmettingen op de Everest, maar veel mensen geloven dat niet. Vorig jaar is het korte klimseizoen in Nepal voortijdig afgebroken wegens de coronacrisis. Bergbeklimmen en trekkings en gewoon toerisme zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Nepal en dat regering zal niet graag twee jaar op rij die inkomsten zien opdrogen. 

Dit jaar zijn er iets minder dan 400 vergunningen afgeleverd om de Everest te beklimmen. Samen met de gidsen en dragers, veelal mensen van de Sherpa-minderheid, komt dat neer op 1.500 mensen die de berg willen bestijgen. Als dat stilgelegd wordt, is dat een zware financiële kater voor de Nepalese overheid, maar ook voor de lokale bevolking en die heeft het toch al niet zo breed. (Lees verder onder de foto).

Medewerkers van een hindoetempel in Kathmandu bereiden crematies van slachtoffers voor.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In een normaal jaar brengt het toerisme in Nepal iets meer dan 700 miljoen dollar inkomsten op. Een miljoen van de in totaal 29 miljoen inwoners leeft van toerisme. Op de Everest alleen gaat het om 54.000 mensen die hun brood verdienen in die sector. Het gaat dan niet enkel om Sherpa's en klimmers, maar ook gidsen en mensen uit de horeca, reisbureautjes en dergelijke. De werkloosheid in Nepal ligt hoog en als het toerisme wegvalt, is er weinig alternatief voor die mensen.

De Everest (Chomolungma in het Tibetaans en Sagarmatha in het Nepalees) is dan wel de hoogste berg ter wereld; hij is niet alleen. Acht van de tien hoogste bergen zoals de Dhaulagiri, Annapurna en Manaslu liggen deels in Nepal en dat trekt klimmers uit alle delen van de wereld aan. Het gaat dan niet enkel om bergbeklimmers, maar ook om mensen die trekkings in de bergen maken of de cultuur willen opsnuiven. 

Landbouw blijft echter de belangrijkste sector in Nepal, naast toerisme en uitvoer van door stuwdammmen opgewekte elektriciteit. Er is ook een opkomende thee-industrie en uitvoer van textiel.

Meest gelezen