AFP or licensors

Amerikaanse ex-president Donald Trump mag (nog) niet terugkeren naar Facebook

Een onafhankelijke toezichtsraad van het bedrijf Facebook handhaaft een eerdere beslissing om de Amerikaanse ex-president Donald Trump van het platform te weren. Binnen de zes maanden zal Facebook de situatie opnieuw moeten bekijken. Mogelijk zal ook het veel meer door Trump gebruikte Twitter die maatregel handhaven. Beide bedrijven hadden Trump van hun platformen gebannen na het geweld van zijn aanhangers tegen het Amerikaanse parlement begin dit jaar.

Vier maanden geleden hadden sociale media zoals Facebook en Twitter de voormalige president van hun platformen gegooid. Dat was een reactie op de houding van Trump tijdens de gewelddadige bezetting door zijn aanhangers van het Capitool, het parlementsgebouw in Washington, op 6 januari. Bij die rellen zijn toen zes mensen gedood. Trump werd er toen van beschuldigd dat hij sociale media had gebruikt om aan te zetten tot geweld en het ondermijnen van de normale machtsoverdracht aan Joe Biden.

Binnen de zes maanden zal Facebook de opgelegde sanctie opnieuw moeten bekijken

Vandaag heeft een deels onafhankelijke toezichtsraad van Facebook beslist om die verbannning van Trump voorlopig te handhaven. Anderzijds spreekt de raad over "een arbitraire beslissing van het bedrijf". Binnen de zes maanden zou Facebook zich definitief moeten uitspreken over deze sanctie, gebaseerd op de ernst van de overtredingen en schade die in de toekomst nog kan worden aangericht. 

De raad heeft echter ook kritiek op Facebook zelf omdat die Trump definitief en zonder duidelijke procedures geschrapt had. "Facebook heeft zijn verantwoordelijkheid proberen te ontlopen door eerst een vage beslissing zonder veel procedures te nemen en die dan door te verwijzen naar de raad", aldus de mededeling van de toezichtsraad. 

Op zich heeft die beslissing niet zo heel veel belang, want Trump maakte vooral gebruik van Twitter om zijn meningen en plannen de wereld in te sturen. 

Ondertussen heeft het Witte Huis gereageerd op de beslissing van de  onafhankelijke toezichtsraad van Facebook. De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat belangrijke socialmediaplatformen de verantwoordelijkheid hebben om het verspreiden van valse informatie te stoppen, klonk het daar. 

Wellicht voelde de voormalige president de bui al hangen, want gisteren heeft Trump op internet een eigen communicatiekanaal geopend. Hij sprak over "een baken van vrijheid" en "een plek om vrij en veilig te spreken". (Lees verder onder de foto).

Trump wordt ervan beschuldigd dat hij zijn aanhangers tot geweld heeft aangezet.
Shay Horse/NurPhoto

De kwestie gaat echter veel dieper dan de rel rond Trump, maar behelst ook de vrijheid van meningsuiting in een digitale wereld. Facebook had de deels onafhankelijke toezichtsraad opgericht nadat het bedrijf zelf onder vuur was komen te liggen. Zo werd het medium gebruikt om haatboodschappen en oproepen tot geweld de wereld in te sturen, onder meer tegen de Rohingya-minderheid in Myanmar enkele jaren geleden. 

Anderzijds is de vrees gegroeid dat grote IT-bedrijven zoals Twitter en Facebook zelf als rechter gaan optreden en bepalen welke meningen er op internet mogen verspreid worden en welke niet. Dat is ook de kritiek die de toezichtsraad op Facebook vandaag heeft: die raad verwijt het bedrijf om arbitrair te zijn opgetreden zonder duidelijke procedures. Veel experten op dat vlak vinden dat de overheid dat moet bepalen en niet de grote privébedrijven die de sociale media controleren.

Meest gelezen