Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Twee Gentse ziekenhuizen laten externe vroedvrouw toe bij bevalling: "Kunnen sommige taken overnemen"

Twee van de vier Gentse ziekenhuizen laten externe vroedvrouwen toe om zwangere vrouwen te begeleiden bij de bevalling. Dat is zo in het UZ en het Sint-Lucasziekenhuis. Daar mogen externe vroedvrouwen de taken gedeeltelijk overnemen van de vroedvrouwen van het ziekenhuis. "Wanneer alles goed verloopt, kan de externe vroedvrouw meegaan om de bevalling te begeleiden", zegt zelfstandige vroedvrouw Marie-Jo Impens.

In veel ziekenhuizen mogen zwangere vrouwen al hun eigen vroedvrouw meenemen naar het ziekenhuis, als steun. Terwijl de vroedvrouwen van het ziekenhuis de rest dan normaal overnemen, kan dat bij het Gentse UZ en het Sint-Lucasziekenhuis ook andersom. Daar nemen de externe vroedvrouwen dan de taken over van de vroedvrouwen van het ziekenhuis. "We ondersteunen dan vooral de vroedvrouwen van het ziekenhuis bij de bevalling", zegt zelfstandige vroedvrouw Marie-Jo Impens.

De externe vroedvrouw kan de bevalling mee begeleiden 

Zelfstandige vroedvrouw Marie-Jo Impens

Impens begeleidt zelf ook thuisbevallingen, maar ze vindt het bijstaan van zwangere vrouwen in het ziekenhuis zelf een belangrijke extra optie. "Wanneer alles goed verloopt, naar aanleiding van de bevalling zelf, kan de externe vroedvrouw meegaan naar het ziekenhuis om de bevalling mee te begeleiden."

Keuzevrijheid en natuurlijke bevallingen

Impe vindt het belangrijk dat er op z'n minst keuzevrijheid is voor de manier waarop zwangere vrouwen kunnen bevallen. "Het is goed dat vrouwen verschillende opties krijgen, zodat ze geen procedure moeten volgen die niet altijd noodzakelijk de beste is voor hen."

De zelfstandige vroedvrouw pleit ook voor meer "natuurlijk" bevallen. "Eigenlijk kunnen wij perfect terugkeren naar onze natuur, en moeten wij daar ook terug veel meer vertrouwen in durven krijgen. Veel mensen staan daar vaak heel ver van af, omdat het niet meer zichtbaar is. We weten niet meer wat er eigenlijk allemaal mogelijk is, en wat ons lichaam eigenlijk allemaal kan."

Meest gelezen