Christophe Vandercam / Photo News

Vanaf vandaag kan je je belastingaangifte online indienen: dit is dit jaar veranderd

Vanaf vandaag kunnen alle belastingplichtigen hun belastingaangifte invullen via Tax-on-web. Voor Vlamingen telt de nieuwe aangifte 18 extra codes, die vooral te maken hebben met de tijdelijke coronasteunmaatregelen. 

Gejuich in menige huiskamer: het belastingseizoen is weer geopend, althans voor wie zijn aangifte via Tax-on-web wil ingeven. De papieren versie wordt in de loop van deze maand opgestuurd.

De belastingaangifte telt dit jaar 829 codes. Voor Vlamingen zijn dat er dus 18 meer dan vorig jaar. De meeste daarvan zijn tijdelijk. "Dat is natuurlijk gelinkt aan corona", legt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) uit. "Er zijn heel wat tijdelijke maatregelen genomen door de federale en regionale overheden om de gezinnen en de bedrijven te steunen."

Opvallend ook: "slechts" 3,75 miljoen mensen zullen een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA) ontvangen, dat zijn er 170.000 minder dan in 2020. De fiscus kiest er naar eigen zeggen voor om dit jaar minder vereenvoudigde aangiftes uit te sturen, volgens strengere criteria, om er zeker van te zijn dat ze de correcte informatie bevatten. Daar waren vorig jaar wel wat klachten over. 

"Op de VVA stond soms verkeerde informatie, ook omdat de FOD Financiën die info soms niet kreeg", legt Van Peteghem uit. "Men kan dat ook altijd achteraf aanpassen, dat is ook de bedoeling. Toch hebben we er dit jaar voor gekozen om correcter te zijn, maar daardoor is de doelgroep iets beperkter."

Telefonische hulp

Door corona worden er ook dit jaar trouwens geen invulsessies ter plaatse georganiseerd, maar er is net zoals vorig jaar wel telefonische hulp, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem. "We vinden het belangrijk dat we de mensen helpen in dat proces. We merken trouwens ook dat veel mensen heel positief zijn over die ondersteuning, omdat men van thuis uit kan bellen met onze medewerkers."

De papieren aangifte moet binnen zijn op 30 juni, met Tax-on-web heeft u tijd tot 15 juli.

Meest gelezen