"Vleermuizenhotel" als alternatief voor stallen en zolders (die te goed geïsoleerd zijn)

In het arboretum in Puurs-Sint-Amands staat vanaf nu een vleermuistoren: een constructie van zo'n 6 meter hoog die als zomerverblijf moet dienen voor de vleermuizen. "In de winter hebben ze de forten, maar in de zomer is het moeilijk om een plekje te vinden", zegt Robbert Schepers van Regionaal Landschap Schelde-Durme. Het is de eerste vleermuistoren in de regio Klein-Brabant.

"Wij noemen het graag een vleermuizenhotel", zegt Robbert Schepers van Regionaal Landschap Schelde-Durme. "Het is een soort van grote nestkast op palen, en er zijn allemaal kleine hokjes gemaakt binnenin zodat alle vleermuizen een eigen plek hebben." Een perfect zomerverblijf dus, en daar was nood aan in de regio Klein-Brabant, vertelt Schepers.

Er zijn heel wat stallen afgebroken in de buurt, en alles is ook beter geïsoleerd. De vleermuizen geraken er niet meer binnen.

Robbert Schepers, Regionaal Landschap Schelde-Durme

"In de winter houden veel vleermuizen hun winterslaap in de forten, zoals in het fort van Liezele hier in de buurt. In de zomer wordt het moeilijker. Dan zoeken ze stallen en zolders op, maar er zijn de laatste jaren veel stallen afgebroken, en de zolders zijn ook beter geïsoleerd. Daar geraken ze niet meer in."

De vleermuistoren moet dus als alternatief dienen. "Door zo'n zaken aan te bieden, willen we het leefgebied van de vleermuizen uitbreiden, want heel wat soorten zijn bedreigd", zegt Schepers.

De vleermuistoren is een project van de gemeente Puurs-Sint-Amands, Natuurpunt Klein-Brabant, Regionaal Landschap Schelde-Durme en de provincie. De leerlingen en leerkrachten van de Provinciale technische school in Boom hebben de toren gebouwd.

Meest gelezen